Przepis na: Croque monsieur i croque madame
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- 4 kromki pszennego chleba toastowego, 4 plastry sera gruyere, 2 plastry szynki gotowanej, 1 jajko, masło
Przepis:
1. Chleb posmarować masłem, przykryć serem. Złożyć po dwie kromki, wkładając szynkę pomiędzy nie. Obciąć skórkę, wyrównać brzeg. 2. Zrumienić kanapki na maśle z obu stron. 3. Usmażyć jajko sadzone i położyć na wierzchu jednej - grzanka z jajem, to croque madame, a bez jajka - mroque monsieur. 4. Można również przygotować sos beszamelowy z dodatkiem tartego sera, polać nim przygotowane kromki i piec w piekarniku, aż ser w środku się rozpuści. Te grzanki pochodzą z paryskiej kawiarni i od 1910 roku, cieszą się niesłabnącą popularnością.