Przepis na: Bruschetta na kilka sposobów
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- gruba kromka ciabaty, ząbek czosnku, oliwa extra vergine, ugotowane różyczki brokułów, plastry pieczonej papryki bez skórki, 2 garście liści szpinaku, świeżo tarty parmezan
Przepis:
1. Grube kromki ciabaty zgrillować na rumiano. 2. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem czosnku i polać oliwą, na wierzchu układać dowolne kompozycje warzyw na zimno, lub na ciepło. Klasyczna bruschetta jest udekorowana pokrojonymi w kostkę pomidorami z porwanymi liśćmi bazylii, ale wierzch zmienia się sezonowo. O tej porze roku lepsze będą zrumienione na patelni, miękkie brokuły, uduszony szpinak z parmezanem, pieczona papryka. Jesienią bruschettę zdobią smażone grzyby, a wiosną szparagi.