Przepis na: Terrine z białego sera

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 700 g trzykrotnie zmielonego białego sera, 4 łyżeczki żelatyny, 4 czerwone papryki, 2 żółte papryki, pesto:, 2 duże garście liści bazylii, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki orzeszków piniowych, 2 łyżki świeżo startego parmezanu, oliwa, sól, pieprz, listki bazylii do dekoracji, oliwa bazyliowa

Przepis:

Terrine z białego sera
- Papryki w całości wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, obracając kilka razy, aż cała skórka sczernieje. Gorące przełóż do papierowej torby, zamknij i odstaw, aż ostygną. Z ostudzonych papryk bez trudu zdejmiesz skórkę. Usuń ją, podobnie jak gniazda nasienne i białe membrany z wnętrza. Podziel papryki na szerokie płaty, osusz na sicie i wytrzyj papierem., - Przygotuj pesto: zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pastę. Jeśli potrzeba, dolej trochę oliwy, by masa była spójna., - Ser odcedź na sicie, dopraw solą i pieprzem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody i dobrze wymieszaj z serem., - Niedużą formę keksówkę wyłóż folią spożywczą, tak by brzegi folii wystawały szeroko na boki. Ułóż płaty czerwonej papryki, dokładnie wypełniając dno formy. Posmaruj je warstwą zielonego pesto i przykryj połową masy serowej. Ser równo rozsmaruj, przykryj warstwą z płatów żółtej papryki i posmaruj pesto. Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy serowej i przykryj ją płatami czerwonej papryki. Zakryj wierzch folią spożywczą, przyciśnij lekko i wstaw na noc do lodówki, by całość stężała., - Przed podaniem odwiń folię z wierzchu, obróć formę do góry dnem na desce do krojenia i wyjmij terrinę z keksówki. Zdejmij folię spożywczą i pokrój terrinę bardzo ostrym nożem na plastry. Udekoruj listkami bazylii i skrop oliwą.