Zobacz inne przepisy
Przepis na: Marchewka z brukselką
Składniki( ):
- 5 marchewek, 200 g brukselki, 50 g masła, sól, pieprz
Przepis:

- Marchewkę obierz i pokrój w grube plasterki. Rozgrzej masło w garnuszku, wrzuć marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Chwilę podsmażaj potrząsając garnkiem, wlej kilka łyżek wody i duś na małym ogniu, aż marchewka zmięknie, ale się nie rozpadnie. Dopraw do smaku pieprzem i solą., - Brukselkom odetnij spód (dość głęboko) i obierz zewnętrzne listki. Zależy nam tylko na pojedynczych listkach, więc zdejmij ich jak najwięcej (nieduże główki, które zostaną, wykorzystasz przy innej okazji). Zagotuj osoloną wodę i krótko gotuj listki brukselki., - Gorącą marchewkę wyłóż na półmisek i przykryj ją odcedzonymi, gorącymi listkami brukselki. Brukselka przygotowana tym sposobem ma bardzo żywy kolor i delikatny smak. Ci, którzy zrazili się do brukselkowej goryczki, powinni spróbować tej metody.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
potrawy "przypadkowe"
Czasem zdarza się, że powstaje potrawa bez żadnego przepisu, bo akurat takie produkty mieliśmy w lodówce, albo coś zostało np. z obiadu i jakoś się to przerabia. Wczoraj miałam resztę duszonej marchewki z brukselką, ale niewiele, dowaliłam do tego pokruszony rokpol, wkroiłam dwie parówki