Przepis na: Ziemniaki faszerowane

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • kilka dużych ziemniaków o cienkiej skórce, 1 jajko, sól, pieprz, świeżo starty parmezan, dodatki:, śmietanka, utarty ząbek czosnku, natka pietruszki, śmietanka, musztarda diżońska, szczypiorek, grubo mielony pieprz, ser biały, cebula i boczek wędzony, pokrojone w kostkę i usmażone na oliwie, grubo mielony pieprz, dynia pokrojona w kostkę, usmażona na maśle z cukrem i z posiekanymi listkami szałwi, dobrze odparowana i ugnieciona na puree, seler korzeniowy utarty na tarce jarzynowej i usmażony na oliwie z szalotką, posiekane grzyby leśne usmażone na oliwie, doprawione pastą truflową,

Przepis:

Ziemniaki faszerowane
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, przekrój poziomo na pół. Wydrąż środek, zostawiając trochę miąższu przy skórce. Masę ziemniaczaną ugnieć (nie miksuj, bo stanie się ciągnąca), a następnie wymieszaj z jajkiem i z pozostałymi dodatkami z wybranej kombinacji smakowej., - Napełnij przygotowaną masą połówki ziemniaków, posyp świeżo startym parmezanem i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj, aż się zrumienią, podawaj gorące., - Ziemniaki można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.

Ziemniaki faszerowane - Zdjęcia

Ziemniaki faszerowane - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Batat - z czym?

    tairo napisała: > Pełnowartościowych dań obiadowych z ziemniaków, a nie z ziemniakami? Nie tak zn > owu wiele. ziemniak faszerowany? ziemniak zapiekany z serem i jajkiem?

  • ziemniaki faszerowane

    no właśnie... ziemniaki faszerowane mam ochotę zrobić, najchętniej z farszem z pieczarek. Ale jak? od czego zacząć? czy ziemniaki trzeba najpierw ugotować? a może nie? JAk zrobić ten farsz? I jak i ile czasu zapiekać? może ktoś mi podpowie?

  • Ziemniaki faszerowane śledziami

    Śledzie - jakie ? zielone, matiasy, korzenne, marynowane

  • Ziemniaki faszerowane śledziami

    Przepis wydaje się apetyczny, do masy dodałabym nieco majonezu i sporo świeżo zmielonego pieprzu.

  • Ziemniaki faszerowane grzybami

    Jedyny problem to... dobre nie rozsypujące się ziemniaki. --Wybieramy równej wielkości i ładne kształtem, gotujemy ze skórką, czyli w mundurkach. W czasie gdy się gotują - smażymy pokrojone na małe części grzyby, gdy nie myjemy grzybów tylko czyścimy nożykiem to smażą się wyśmienicie dodaj

  • Re: to kto mnie zaprosi na obiad we wtorek??

    a jaki sosek do tego pasuje? nie jadlam grzyba na ten sposob, ale babcia jak bylam dzieckiem robila ziemniaki faszerowane grzybem i do tego porke, i cholera probowalam niedawno to powtorzyc, ale smaku nie zlapalam.

  • Re: Ziemniaki faszerowane grzybami

    Dowiedziałam się wreszcie jakie to były ziemniaki, odmiana -jadalny, żółty, Santa Jeśli by ktoś miał ochotę zrobić to proszę nie gotować za długo . -- Bożena

  • Re: Ziemniaki faszerowane grzybami

    No pyszności! A prawdziwek na końcu dostojny. Tylko z ziemniakami faktycznie może być kłopot, większość sprzedawanych u nas odmian sypka jest i krucha, a w dodatku za diabła nie dowiesz się u sprzedawcy jakiego typu ma ziemniaki. -- BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Zobacz inne przepisy