Przepis na: Ziemniaki faszerowane

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • kilka dużych ziemniaków o cienkiej skórce, 1 jajko, sól, pieprz, świeżo starty parmezan, dodatki:, śmietanka, utarty ząbek czosnku, natka pietruszki, śmietanka, musztarda diżońska, szczypiorek, grubo mielony pieprz, ser biały, cebula i boczek wędzony, pokrojone w kostkę i usmażone na oliwie, grubo mielony pieprz, dynia pokrojona w kostkę, usmażona na maśle z cukrem i z posiekanymi listkami szałwi, dobrze odparowana i ugnieciona na puree, seler korzeniowy utarty na tarce jarzynowej i usmażony na oliwie z szalotką, posiekane grzyby leśne usmażone na oliwie, doprawione pastą truflową,

Przepis:

Ziemniaki faszerowane
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, przekrój poziomo na pół. Wydrąż środek, zostawiając trochę miąższu przy skórce. Masę ziemniaczaną ugnieć (nie miksuj, bo stanie się ciągnąca), a następnie wymieszaj z jajkiem i z pozostałymi dodatkami z wybranej kombinacji smakowej., - Napełnij przygotowaną masą połówki ziemniaków, posyp świeżo startym parmezanem i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj, aż się zrumienią, podawaj gorące., - Ziemniaki można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.

Ziemniaki faszerowane - Zdjęcia

Ziemniaki faszerowane - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach

    naleśnikami ,teraz idę na łatwiznę i kupuje tortille w Biedronce. Robię tak,jak oni -z sałatką pekinską wymieszaną z sosem czosnkowym- przepis też stamtąd.Smakuje wszystkim :) Do tego zawsze u mnie tortille ze wszystkim na zimno jako przystawki i ostatnio pieczone ziemniaki faszerowane kapustą i boczkiem

  • Re: kultowe danie

    I mnie od 22 lat jest burrito z sosem czosnkowym. Przepis podawałam wielokrotnie. Wszyscy chwalą. Ostatnio mam drugi hit :ziemniaki faszerowane, przepis od Rączka gotuje. Koleżanka z pracy mi wysłała i dziś już drugi raz robię w tym tygodniu ? PRZEPIS Najpierw gotujesz ziemniaki duże w mundurkach

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    ZIEMNIAKI FASZEROWANE 6 dużych ziemniaków, 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego), 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego), jajko, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 łyżki oleju (w tym 2 do

  • Re: Faszerowane warzywa

    Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem, albo po lekkim podgotowaniu i potem wydrążone, napełnione farszem i zapieczone (z żółtym serem), albo wydrążone surowe i podobnie pieczone, tylko wtedy to dłużej trwa. -- http://dlssm.free.fr/smileyanimaux/2%20(12).gif

  • Re: Batat - z czym?

    tairo napisała: > Pełnowartościowych dań obiadowych z ziemniaków, a nie z ziemniakami? Nie tak zn > owu wiele. ziemniak faszerowany? ziemniak zapiekany z serem i jajkiem?

  • ziemniaki faszerowane

    no właśnie... ziemniaki faszerowane mam ochotę zrobić, najchętniej z farszem z pieczarek. Ale jak? od czego zacząć? czy ziemniaki trzeba najpierw ugotować? a może nie? JAk zrobić ten farsz? I jak i ile czasu zapiekać? może ktoś mi podpowie?

  • Ziemniaki faszerowane śledziami

    Śledzie - jakie ? zielone, matiasy, korzenne, marynowane

  • Ziemniaki faszerowane śledziami

    Przepis wydaje się apetyczny, do masy dodałabym nieco majonezu i sporo świeżo zmielonego pieprzu.