Przepis na: Mazurek z fetą i szpinakiem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • kruchy spód:, 180 g mąki, 120 g zamrożonego masła, sól, dwie łyżki zimnej wody, nadzienie:, 300 g liści szpinaku, 50 g masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 100 g greckiego sera feta, garść namoczonych rodzynek, garść orzeszków piniowych, oliwa

Przepis:

Mazurek z fetą i szpinakiem
- Przygotuj ciasto. Zamrożone masło zetrzyj na tarce jarzynowej. Wymieszaj mąkę z solą i masłem, dolej dwie łyżki zimnej wody i szybko zagnieć kulę ciasta. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, na czas przygotowywania nadzienia., - Rozgrzej masło na patelni, dodaj opłukany, wilgotny szpinak i duś pod przykryciem, krótko, aż liście zwilgotnieją. Odkryj, dopraw solą, pieprzem i gałką, odciśnij z nadmiaru wody., - Ciasto rozwałkuj na prostokąt z lekko uniesionymi brzegami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i podpiecz, aż będzie złoty, ostudź., - Odciśnięty szpinak posiekaj, rozłóż na upieczonym spodzie i udekoruj rządkami rodzynek, orzeszków i pokruszonej fety. (układaj wzorki jak na mazurku). Całość lekko pokrop oliwą. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż feta się rozpuści, a orzeszki zrumienią. Podawaj na ciepło. Możesz urozmaicić dekorację ziarenkami czerwonego pieprzu.