Przepis na: Jogurt z jagodami i sezamkami

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 2 łyżki sezamu, 2 łyżki cukru, jogurt naturalny (najlepiej bio), jagody świeże, mrożone lub pasteryzowane

Przepis:

Jogurt z jagodami i sezamkami
Deser można przygotować z bardziej lub mniej pracochłonnych składników, w zależności od ilości czasu, którym dysponujemy. Przepis dla najbardziej zapracowanych - jogurt polej gotowymi jagodami pasteryzowanymi ze słoika, bez cukru (firmy Polska Róża), na wierzchu pokrusz gotowe sezamki lub chałwę. Dla ambitnych - przygotuj sezamki: na patelni teflonowej upraż na małym ogniu sezam, dodaj cukier i podgrzewaj, poruszając patelnią. Przygotuj arkusz pergaminu posmarowany olejem. Gdy cukier się rozpuści i zacznie karmelizować wylej go cienką warstwą na pergamin. Gdy stwardnieje, da się łatwo kruszyć. Posyp jogurt świeżymi jagodami (w sezonie) lub polej krótko gotowanymi, mrożonymi jagodami i udekoruj domowymi sezamkami.

Zobacz inne przepisy