Przepis na: Ślimaki daktylowe

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • Ciasto:, szklanka mąki orkiszowej, szklanka mąki kukurydzianej, 200 g masła cynamon i/lub kardamon, po szczypcie albo łyżeczce do woli szczypta soli, Masa owocowa:, 200 g daktyli i duża garść śliwek suszonych bez pestek, ok. 1/3 szklanki zimnej wody

Przepis:

Ślimaki daktylowe
Daktyle wypestkuj, włóż do garnka razem ze śliwkami, zalej wodą (tak, by zakryła owoce) i przez 20 minut gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsta pulpa. Zmiksuj i odstaw do ostudzenia. Miękkie masło zmiksuj z dwiema rodzajami mąki, wodą i przyprawami. Przełóż do miski lub na stolnicę i zagnieć w kulę. Rozwałkuj, pokryj masą daktylową, zwiń jak roladę i zawiń w papier do pieczenia lub folię spożywczą. Odstaw na pół godziny do lodówki (po tym czasie ciasto trochę stwardnieje i lepiej będzie się kroiło). Ciasto pokrój na plasterki grubości ok. 1,5 cm. Ciasteczka ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.