Przepis na: Budyń z żółtkiem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 100 ml wody mineralnej, ok. 4 miarek mleka modyfikowanego następnego, żółtko, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, deser owocowy odpowiedni do wieku niemowlęcia

Przepis:

Budyń z żółtkiem
Ilość miarek mleka dopasuj do 100ml wody wg przepisu na opakowaniu mleka. Wsyp odmierzony proszek mleczny do 50ml wody o temp. podanej na opakowaniu mleka. Gdy płyn będzie już zimny, starannie rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe 50 ml wody wymieszaj z żółtkiem i zagotuj. Na wrzący płyn wlej mleko z mąką i energicznie mieszaj aż całość zgęstnieje. Do powstałego budyniu dodaj deserek owocowy i starannie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Thermomix - wady

    Jak robisz lemon curd przy pomocy robota kuchennego? Lub sos holenderski? Lub budyń z żółtek? :-D

  • Re: Gotowanie - skala trudności

    Ale ona ma rację- technicznie to budyń z żółtkiem

  • Re: Gotowanie - skala trudności

    W sunie to jest budyń z żółtkami, trochę bardziej upierdliwy w przygotowaniu... -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń"

  • Re: Thermomix - czy daje oszczędności finansowe

    To przecież zależy od tego, jak funkcjonujesz. Zaleta wszystkich sprzętów stojących na blacie jest to, ze ich nie chowasz, wiec czesciej używam. Ja używam, robie np. budyń z kaszy jaglanej (nic tak nie blenduje jak thermomix, żaden moj dotychczasowy blender), budyń z żółtek a nie proszku (nie

  • Re: Reklama budyniu "dojedzony do końca".

    budyń z żółtek mi nie smakuje, kombinacja: budyń z proszku plus jajko na kromce bardziej

  • Re:wypieki wlasne Muffinki

    rozrobić budyń wsypać mąkę, cukier waniliowy i dodać żółtka. Wszystkie składniki dokładnie połączyć - najlepiej mikserem. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować do gęstej konsystencji. Miękkie masło utrzeć mikserem i dodać po łyżce zimnego budyniu. Cały czas ucierać, na końcu wsypać

  • Re:krakersowe ciasto od Mari

    - najlepiej mikserem. > Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować do gęstej konsystencji. > Miękkie masło utrzeć mikserem i dodać po łyżce zimnego budyniu. Cały czas u > cierać, na końcu wsypać wiórki. > Na blaszce o wymiarach 25x30 układać warstwy: warstwa krakersów

  • Budyń z żółtkiem

    Dziwne, jakoś nie słyszałam żeby mleko modyfikowane mozna było gotować....hmmmm? i ty mamo tak robisz?