Przepis na: Pulpeciki pod beszamelem

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (najlepiej przygotuj je sama), jajko, kajzerka (albo kilka łyżek gotowego kleiku ryżowego lub ugotowanego ryżu), Ząbek czosnku, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki chłodnego mleka modyfikowanego następnego, sól

Przepis:

Pulpeciki pod beszamelem
Przygotuj klopsiki: mięso mielone wymieszaj z namoczoną i dobrze odciśniętą bułką, z jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką i szczyptą soli. Uformuj kuleczki i ugotuj na parze lub wrzuć do wrzątku i gotuj przez 20 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, a gdy składniki się połączą, dodawaj porcjami mleko, cały czas intensywnie mieszając, aż do powstania jednolitej gęstej masy. Gotowym sosem polej ciepłe klopsiki i ugotowane na parze, drobno pokrojone warzywa (np. marchewkę, brokuły).