Przepis na: Krem jabłkowo-waniliowy

Zgłoś błąd

Składniki( ):

  • pół jabłka, kawałek laski wanilii, pół szklanki wody mineralnej, pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, żółtko, ok. 3 łyżek glukozy

Przepis:

Krem jabłkowo-waniliowy
Zagotuj wodę z wanilią. Wrzuć do niej obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko (bez gniazd nasiennych), gotuj do miękkości. Zestaw z ognia, zmiksuj, dodaj żółtko i glukozę. W zimnym mleku modyfikowanym rozpuść mąkę. Masę jabłkową (powinna być półpłynna) ponownie doprowadź do wrzenia i powoli wlewaj mleko z mąką, intensywnie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestaw z ognia. Aby uniknąć grudek, możesz całość jeszcze raz zmiksować.

Zobacz inne przepisy