Przepis na: Krem truskawkowy
Zgłoś błąd
Składniki(
):
- ok. pół kg truskawek, 3 szklanki cukru, 3 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, kostka miękkiego masła
Przepis:
Truskawki rozgnieć, posyp połową cukru i wstaw na sicie w miskę, by puściły sok. Do powstałego soku możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Jajka zmiksuj z resztą cukru i domieszaj mąkę. Zagotuj truskawkowy sok i gdy będzie wrzał, wlewaj powoli przygotowaną masę jajeczną, całość zagotuj cały czas mieszając. W ten sposób powstanie budyń truskawkowy - ostudź go, a potem stopniowo dodaj do utartego uprzednio masła. Na koniec dodaj rozgniecione truskawki z sita i całość zmiksuj. Ten krem doskonale nadaje się do przełożenia warstw tortu, ale też jako samodzielny deser, wkład do kruchych babeczek, przełożenie wafli lub pasta do kanapek.