Przepis na: Zupa-krem z zielonego groszku
Zgłoś błąd
- opakowanie mrożonego groszku (około 2 szklanek)
- drobno posiekana cebula (niekoniecznie)
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1-2 łyżki masła (dla alergika bez masła
- śmietany i żółtek)
- cukier
- sól
- oliwa lub olej
- kilka łyżek śmietanki lub śmietany
- 2 żółtka (niekoniecznie)
Przepis:
Cebulę zeszklij na oleju, domieszaj groszek, wlej bulion, zagotuj. Gdy groszek zmięknie, dodaj masło. Jeśli chcesz przyrządzić zupę bez cebuli, groszek wrzuć od razu do garnka z bulionem i masłem. Zupę zmiksuj, dopraw solą i cukrem. Możesz zaciągnąć gorącą zupę żółtkami zmieszanymi ze śmietanką (śmietaną) albo zabielić samą śmietanką.