Przepis na: Zupa ze świeżych pomidorów
Zgłoś błąd
- 1 kg pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 25 dag suchej bułki lub chleba
- 2 łyżki świeżych listków bazylii lub 1 łyżka suszonej
- 2 szklanki wody
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Przepis:
Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj rozdrobnione pomidory, bazylię, sól, pieprz oraz wodę. Zupę doprowadź do wrzenia i trzymaj na małym ogniu aż do rozgotowania się pomidorów. Dorzuć pokrojoną w kawałki bułkę lub chleb, po czym odstaw przykryty rondel z zupą do lekkiego przestygnięcia. Rozetrzyj kawałki pieczywa w zupie lub wszystko zmiksuj. Przed podaniem możesz zupę dodatkowo pokropić oliwą i posypać poszarpanymi liskami świeżej bazylii.