Przepis na: Zupa ze świeżych pomidorów

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia , bułka , cebula , chleb , czosnek , oliwa , pieprz , pomidory , sól , woda ):

  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 dag suchej bułki lub chleba
  • 2 łyżki świeżych listków bazylii lub 1 łyżka suszonej
  • 2 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Przepis:

Zupa ze świeżych pomidorów
Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj rozdrobnione pomidory, bazylię, sól, pieprz oraz wodę. Zupę doprowadź do wrzenia i trzymaj na małym ogniu aż do rozgotowania się pomidorów. Dorzuć pokrojoną w kawałki bułkę lub chleb, po czym odstaw przykryty rondel z zupą do lekkiego przestygnięcia. Rozetrzyj kawałki pieczywa w zupie lub wszystko zmiksuj. Przed podaniem możesz zupę dodatkowo pokropić oliwą i posypać poszarpanymi liskami świeżej bazylii.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Co jecie w te upały ???

    Dziś zrobiłam zupę ze świeżych pomidorów z czosnkiem i cebulą i odrobiną śmietany plus makaron. Pycha ? A dla rodziny makaron ze śliwkami, zapiekany.

  • Re: Co jecie w te upały ???

    , że na zewnątrz jest 38 stopni. Ja bardzo lubię takie letnie i proste obiady, kalafior, fasolka, ziemniaki. Surówka z białej albo czerwonej kapusty. Dzisiaj zrobię pierogi leniwe, bo kupiłam trochę twarogu. Zwykle robię też zupę ze świeżych pomidorów, jak już są dojrzałe i miękkie. My generalnie nie

  • Zupa ze świeżych pomidorów

    Pyszna zupka, troche w=na wlsoak modle. Nadaje sie dla calej rodziny!

  • Re: Krupnik, czyli magia starej kuchni

    Nie przepadam, ale zjadam wszystko z posiekaną zieloną pietruszką bądź koperkiem. Aby zlikwidować nieciekawy kolor brei dodaję marchewkę utartą na drobnej tarce. W sierpniu i we wrześniu tradycyjnie jestem na etapie zupy ze świeżych pomidorów z drobnym makaronem.

  • Re: Obiad idealnej mamy

    U mnie dzisiaj aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów i papryki. Solidna, na rosole, z grubym makaronem. Trzeba korzystać póki są dobre, dojrzałe gruntowe pomidory. Taka zupa ma zupełnie inny smak niż z puszkowych.

  • Re: Absolutna debiutantka kulinarna

    > Kiedyś nie było w Polsce przecierów, pomidorów w puszkach, tylko koncentrat i w > iększość gotowała pomidórówkę z koncentratu właśnie i nikomu zdrowia nie zrujno > wała. (...) Zupa ze świeżych pomidorów jest imo bezpłciowa. U mnie w domu zawsze był przecier własnej roboty, więc

  • Re: Pomidorowa ale jaka ?

    Ja robię zupę ze świeżych pomidorów, podsmażam je razem z cebulką i miksuję. Można dodać trochę mozarelli, parmezanu lub śmietany. :-) -- smakowite.com/

  • Re: Gotowe dania na wakacje- jakie?

    . Jesli zdecydujesz sie na ciągniecie pulpecikow, to albo wrócą z wami albo bedziesz płakać przy otwieraniu kazdego słoika. A moja ulubiona szybka zupa ze świeżych pomidorów we Włoszech smakuje wyjątkowo dobrze. (Najszybsza wersja, bo sa tez i inne to odbierasz pomidory, wrzucasz to blendera, przelewasz

Zobacz inne przepisy