Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zupa z soczewicy do termosu
Sk³adniki( cebula ,czosnek ,koncentrat pomidorowy ,listek laurowy ,marchewka ,ocet winny ,oliwa ,oregano ,pieprz ,pomidory ,pomidory ,soczewica ,sól ):
- 250 g zielonej soczewicy
- 250 g dojrza³ych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- pó³ szklanki oliwy
- 2 marchewki pokrojone w kostkê
- 2 cebule pokrojone w kostkê
- 2 z±bki czosnku
- ³y¿ka koncentratu pomidorowego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- oregano
- 2 ³y¿ki czerwonego octu winnego
Przepis:
Marchewki i cebule pokroiæ w kostkê. Czosnek utrzeæ.
Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszkliæ cebulê i czosnek, dodaæ do nich marchew, listek laurowy i op³ukan± soczewicê. Podsma¿yæ, a nastêpnie zalaæ zimn± wod± (ok. 1,5 l) i gotowaæ pó³ godziny, a¿ soczewica zmiêknie.
Pomidory bez skórki posiekaæ i dorzuciæ do garnka, dodaæ koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotowaæ dalsze 15 minut. Doprawiæ octem winnym do smaku.
Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszkliæ cebulê i czosnek, dodaæ do nich marchew, listek laurowy i op³ukan± soczewicê. Podsma¿yæ, a nastêpnie zalaæ zimn± wod± (ok. 1,5 l) i gotowaæ pó³ godziny, a¿ soczewica zmiêknie.
Pomidory bez skórki posiekaæ i dorzuciæ do garnka, dodaæ koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotowaæ dalsze 15 minut. Doprawiæ octem winnym do smaku.