Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zupa z soczewicy do termosu
Składniki( cebula ,czosnek ,koncentrat pomidorowy ,listek laurowy ,marchewka ,ocet winny ,oliwa ,oregano ,pieprz ,pomidory ,pomidory ,soczewica ,sól ):
- 250 g zielonej soczewicy
- 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- pół szklanki oliwy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Przepis:

Marchewki i cebule pokroić w kostkę. Czosnek utrzeć.
Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić cebulę i czosnek, dodać do nich marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Podsmażyć, a następnie zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować pół godziny, aż soczewica zmięknie.
Pomidory bez skórki posiekać i dorzucić do garnka, dodać koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Doprawić octem winnym do smaku.
Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić cebulę i czosnek, dodać do nich marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Podsmażyć, a następnie zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować pół godziny, aż soczewica zmięknie.
Pomidory bez skórki posiekać i dorzucić do garnka, dodać koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Doprawić octem winnym do smaku.