Przepis na: Zupa z soczewicy do termosu

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , czosnek , koncentrat pomidorowy , listek laurowy , marchewka , ocet winny , oliwa , oregano , pieprz , pomidory , pomidory , soczewica , sól ):

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • pół szklanki oliwy
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

Przepis:

Zupa z soczewicy do termosu
Marchewki i cebule pokroić w kostkę. Czosnek utrzeć.
Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić cebulę i czosnek, dodać do nich marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Podsmażyć, a następnie zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować pół godziny, aż soczewica zmięknie.
Pomidory bez skórki posiekać i dorzucić do garnka, dodać koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut. Doprawić octem winnym do smaku.

Zobacz inne przepisy