Przepis na: Zupa z soczewicy

Zgłoś błąd

Składniki( bulion ,cebula ,czosnek ,liść laurowy ,majeranek ,marchewka ,masło ,natka pietruszki ,olej ,oregano ,pieprz ,soczewica ,sól ):

  • szklanka zielonej soczewicy
  • drobno posiekana cebula
  • 2 marchewki
  • oskrobane i pokrojone w plasterki
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
  • majeranek
  • oregano
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • masło i natka pietruszki

Przepis:

Zupa z soczewicy
W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć rozgnieciony czosnek i marchewkę. Chwilę, mieszając, podsmażaj. Dodaj opłukaną i osączoną soczewicę, liść laurowy, sól, pieprz i inne przyprawy, wlej wywar lub wodę. Gotuj, aż soczewica zmięknie (ok. godziny). Zupę zmiksuj, rozlej na talerze, dodaj po łyżeczce masła i posyp natką.

Zupa z soczewicy - Zdjęcia

Zupa z soczewicy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: co gotować gdy nie ma jak gotować?

    Kilka dni? Bez problemu. Np mięso na patelni ( kotlet, polędwiczki, cokolwiek), kuskus, surówka. Albo zupę z soczewicy np. albo pierogi. No mnóstwo.

  • Re: Ulubiona jesienna zupa.

    - ,,Krupnik" z jęczmienia, marchewki, selera, pora i suszonego mieska - kukurydziana, ale muszę zdobyć dobry przepis - krem z dyni, a jakże! (Dynia, mleko, ziemniak) - krem z buraka z curry - hiszpańska zupa z soczewicy z chorizo i papryką - krem z marchewki na mleku kokosowym

  • zupa z soczewicy

    Dajcie sprawdzony przepis na zupę z soczewicy.

  • Re: Ulubiona jesienna zupa.

    uwielbiam tę: whiteplate.com/2011/03/marokanska-zupa-z-soczewica-i-cynamonem/comment-page-1/ koniecznie z karmelizowaną cebulką jak ugotuję gar 3-4 litrowy, to nasza

  • Re: Dania bezmięsne

    Mięsożernemu nastolatkowi, który rośnie chcesz podawać kotlety z buraków i zupę z soczewicy? Jeśli to nie jego pomysł to życzę powodzenia

  • Re: zupa z soczewicy

    ja robię zupy Z SOCZEWICĄ. Najlepsza to z pomidorów i papryki: podsmażamy pokrojone pomidory /bez skórki/ z cebulą, w tym czasie opiekamy dwa strąki papryki w piekarniku. Papryke obieramy ze skórki po upieczeniu, kroimy, dodajemy do pomidorów, doprawiamy czosnkiem, sola, pieprzem i dodajemy

  • Re: Co jutro gotujecie na obiad dobrego

    Resztki z dzisiejszego indyjskiego (zamowionego) plus zupa z soczewicy i batatow z kwestii smaku, jesli sie rusze i zrobie.

  • Re: Dlaczego mieso z rosolu?

    beata985 napisała: > abecadlowa1 napisała: > > > A w jakich zupach jest jeszcze mięso? > U mnie w zasadzie w każdej W czerwonym barszczu, w pieczarkowej lub innej grzybowej, warzywnej, dyniowej, cukiniowej, w zupie z soczewicy? Wszędzie dodajesz mięso?

Zobacz inne przepisy