Przepis na: Zupa z soczewicy

Zgłoś błąd

Składniki( bulion ,cebula ,czosnek ,liść laurowy ,majeranek ,marchewka ,masło ,natka pietruszki ,olej ,oregano ,pieprz ,soczewica ,sól ):

  • szklanka zielonej soczewicy
  • drobno posiekana cebula
  • 2 marchewki
  • oskrobane i pokrojone w plasterki
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
  • majeranek
  • oregano
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • masło i natka pietruszki

Przepis:

Zupa z soczewicy
W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć rozgnieciony czosnek i marchewkę. Chwilę, mieszając, podsmażaj. Dodaj opłukaną i osączoną soczewicę, liść laurowy, sól, pieprz i inne przyprawy, wlej wywar lub wodę. Gotuj, aż soczewica zmięknie (ok. godziny). Zupę zmiksuj, rozlej na talerze, dodaj po łyżeczce masła i posyp natką.

Zupa z soczewicy - Zdjęcia

Zupa z soczewicy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • zupa z soczewicy

    Dajcie sprawdzony przepis na zupę z soczewicy.

  • Re: zupa z soczewicy

    ja robię zupy Z SOCZEWICĄ. Najlepsza to z pomidorów i papryki: podsmażamy pokrojone pomidory /bez skórki/ z cebulą, w tym czasie opiekamy dwa strąki papryki w piekarniku. Papryke obieramy ze skórki po upieczeniu, kroimy, dodajemy do pomidorów, doprawiamy czosnkiem, sola, pieprzem i dodajemy

  • Re: zupa z soczewicy

    Patrząc po garnku, to ze dwa litry samego wywaru (dochodzi jeszcze wywar z gotowania ziemniaków, ale mało). Wychodzi gęste ;-), jak za bardzo, to do kartofli dolewam jeszcze nieco wrzątku. -- "mam świadomość, że jestem sterowanym botem" - 1elka26 na forum emama

  • Re: zupa z soczewicy

    Egzotycznie ? To idz w klimaty indyjskie. Dhal z czerwonej soczewicy.

  • Re: zupa z soczewicy

    Różnie, najczęściej warzywny, domowy drobiowy lub wołowy rozcieńczam wodą pół na pół.

  • Re: zupa z soczewicy

    Tylko z czerwonej soczewicy jest najlepsza

  • Re: zupa z soczewicy

    Ja już kiedyś pisałam, jaką robię z czerwonej soczewicy. Ugorować wywar z marchwi, pietruszki, selera, doprawiony solą i pieprzem (można ew. zastąpić jakimś gotowcem, ale wtedy rozpuścić we wrzątku). W sporym garnku podsmażyć na oleju/oliwie cebulę i czosnek, dodać pokrojoną drobno paprykę (nie za

  • Re: zupa z soczewicy

    Z żółtej soczewicy wychodzi mniej gęsta, podajesz z drobno posiekanym czosnkiem. Zalewasz czosnek juz w misce i chwilę czekasz przed jedzeniem. Z czerwonej wychodzi gęsta, mozna doprawić jak grochówkę. Z zielonej wychodzi bura i dosyć długo się gotuje. Z czarnej jest jeszcze bardziej bura niz z z

Zobacz inne przepisy