Przepis na: Zupa z soczewicy

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , cebula , czosnek , liść laurowy , majeranek , marchewka , masło , natka pietruszki , olej , oregano , pieprz , soczewica , sól ):

  • szklanka zielonej soczewicy
  • drobno posiekana cebula
  • 2 marchewki
  • oskrobane i pokrojone w plasterki
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
  • majeranek
  • oregano
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • masło i natka pietruszki

Przepis:

Zupa z soczewicy
W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć rozgnieciony czosnek i marchewkę. Chwilę, mieszając, podsmażaj. Dodaj opłukaną i osączoną soczewicę, liść laurowy, sól, pieprz i inne przyprawy, wlej wywar lub wodę. Gotuj, aż soczewica zmięknie (ok. godziny). Zupę zmiksuj, rozlej na talerze, dodaj po łyżeczce masła i posyp natką.

Zupa z soczewicy - Zdjęcia

Zupa z soczewicy - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • zupa z soczewicy

    Dajcie sprawdzony przepis na zupę z soczewicy.

  • Re: zupa z soczewicy

    ja robię zupy Z SOCZEWICĄ. Najlepsza to z pomidorów i papryki: podsmażamy pokrojone pomidory /bez skórki/ z cebulą, w tym czasie opiekamy dwa strąki papryki w piekarniku. Papryke obieramy ze skórki po upieczeniu, kroimy, dodajemy do pomidorów, doprawiamy czosnkiem, sola, pieprzem i dodajemy

  • Re: zupa z soczewicy

    Patrząc po garnku, to ze dwa litry samego wywaru (dochodzi jeszcze wywar z gotowania ziemniaków, ale mało). Wychodzi gęste ;-), jak za bardzo, to do kartofli dolewam jeszcze nieco wrzątku. -- "mam świadomość, że jestem sterowanym botem" - 1elka26 na forum emama

  • Re: zupa z soczewicy

    Na oliwie podsmażam cebulę, z 2-3 ząbki czosnku, pietruszkę, jak mam czerwoną paprykę, czasami wersja z kilkoma pomidorami, lub puszką, ale clou to bliskowschodnie przyprawy, albo mieszanka, albo jako dominujące kumin, mielona kolendra i kurkuma, ostra papryka w formie sypkiej lub świeżej. Dodaję do

  • Re: zupa z soczewicy

    Egzotycznie ? To idz w klimaty indyjskie. Dhal z czerwonej soczewicy.

  • Re: zupa z soczewicy

    Różnie, najczęściej warzywny, domowy drobiowy lub wołowy rozcieńczam wodą pół na pół.

  • Re: zupa z soczewicy

    Tylko z czerwonej soczewicy jest najlepsza

  • Re: zupa z soczewicy

    Nie. Groch jest słodszy. Jeżeli już, to soczewica w smaku ciut przypomina fasolę, choć moim zdaniem soczewica smakuje ze wszystkich strączkowców najlepiej. Ja nie lubię dodawać do niej boczku, czy innego wędzonego, bo to moim zdaniem nie pasuje do soczewicy. Ja robię na jarzynowym bulionie, z przysm

Zobacz inne przepisy