Przepis na: Zupa z jab³ek na s³ono

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bulion ,cebula ,curry ,imbir ,jab³ka ,jogurt ,olej ,sól ,¶mietana ,woda ):

  • 1 kg jab³ek
  • cebula
  • ³y¿ka przyprawy curry lub szczypta imbiru (jeszcze lepiej posiekany kawa³eczek korzenia imbiru)
  • sól
  • 2 ³y¿ki oleju do sma¿enia
  • ¶mietana lub jogurt do zabielania zupy (niekoniecznie)
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu

Przepis:

Zupa z jab³ek na s³ono
Jab³ka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na ma³e kawa³ki. Cebulê posiekaj. W garnku podgrzej olej, zeszklij na nim cebulê. Dorzuæ jab³ka, dodaj przyprawy i wodê lub bulion (do ka¿dej zupy lepiej jest pocz±tkowo wlaæ mniej p³ynu i dopiero, gdy jest prawie gotowa, rozcieñczyæ j± wed³ug gustu, bior±c pod uwagê zarówno smak, jak i gêsto¶æ). Gotuj na ma³ym ogniu pod przykryciem, a¿ jab³ka ca³kiem zmiêkn±. Odstaw z ognia, zmiksuj, posól do smaku, ew. dopraw curry czy imbirem. Podawaj na ciep³o lub zimno. Ju¿ na talerzu mo¿esz dodaæ ¶mietanê lub jogurt, grzanki albo groszek ptysiowy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy