Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zupa z jabłek na słono
Składniki( bulion ,cebula ,curry ,imbir ,jabłka ,jogurt ,olej ,sól ,śmietana ,woda ):
- 1 kg jabłek
- cebula
- łyżka przyprawy curry lub szczypta imbiru (jeszcze lepiej posiekany kawałeczek korzenia imbiru)
- sól
- 2 łyżki oleju do smażenia
- śmietana lub jogurt do zabielania zupy (niekoniecznie)
- 2-3 szklanki wody lub bulionu
Przepis:

Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku podgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dorzuć jabłka, dodaj przyprawy i wodę lub bulion (do każdej zupy lepiej jest początkowo wlać mniej płynu i dopiero, gdy jest prawie gotowa, rozcieńczyć ją według gustu, biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i gęstość). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka całkiem zmiękną. Odstaw z ognia, zmiksuj, posól do smaku, ew. dopraw curry czy imbirem. Podawaj na ciepło lub zimno. Już na talerzu możesz dodać śmietanę lub jogurt, grzanki albo groszek ptysiowy.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Zupa z jabłek na słono
Na słono dla rocznego dziecka? Ciekawe kto to wymyślił?
-
Re: Zupa z jabłek na słono
Ja mam 3 dzieci i od początku kiedy zaczełam podawać zupki dawałam sól w małych ilościach.