Przepis na: Zupa z jabłek na słono

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , cebula , curry , imbir , jabłka , jogurt , olej , sól , śmietana , woda ):

  • 1 kg jabłek
  • cebula
  • łyżka przyprawy curry lub szczypta imbiru (jeszcze lepiej posiekany kawałeczek korzenia imbiru)
  • sól
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • śmietana lub jogurt do zabielania zupy (niekoniecznie)
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu

Przepis:

Zupa z jabłek na słono
Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku podgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dorzuć jabłka, dodaj przyprawy i wodę lub bulion (do każdej zupy lepiej jest początkowo wlać mniej płynu i dopiero, gdy jest prawie gotowa, rozcieńczyć ją według gustu, biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i gęstość). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka całkiem zmiękną. Odstaw z ognia, zmiksuj, posól do smaku, ew. dopraw curry czy imbirem. Podawaj na ciepło lub zimno. Już na talerzu możesz dodać śmietanę lub jogurt, grzanki albo groszek ptysiowy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu