Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zupa z dyni
Składniki( cukier ,dynia ,masło ,mąka ,mleko ,sól ):
- kilogram dyni
- pół litra mleka
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mąki
- sól i cukier
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: zupa z dyni hokkaido
Podpieczoną hokkaido zjadłabym bez przerabiania na zupę, mniej roboty. Trochę oliwy, soli, tymianek - voil?! Przepis na zupę z dyni wzięłam z Kwestii Smaku (wersja na ostro z mlekiem kokosowym).
-
Re: zupa z dyni hokkaido
krem. Dodaje 2/3 ząbki czosnku, z wyciskarki. I gotuję na małym ogniu jeszcze chwilę. Nie lubię zupy z dyni na słodko, z goździkami czy curry.
-
zupa z dyni hokkaido
Czy będzie zdecydowanie lepsza jak najpierw podpiekę dynie? Czy wystarczy, tak jak robię z cukinią, podsmażyć na oliwie i maśle i dopiero zalać bulionem? Nigdy nie robiłam akurat z dyni, jakieś rady?
-
Re: zupa z dyni hokkaido
Dzięki wielkie za podpowiedzi :)
-
Re: zupa z dyni hokkaido
Sory skleroza, jeszcze dodałam kilka pomidorów z zalewy i dwie łyżki też zalewy.
-
Re: zupa z dyni hokkaido
Jak dojrzała ze zdrewniałą skórką to trzeba. Jak niedojrzała to nie trzeba (ale jest mniej aromatyczna).
-
Re: zupa z dyni hokkaido
Jak robię zupę, to dynię podsmazam, dodaje chili, sól pieprz, trochę gałki muszkatołowej i mój patent- ze trzy, cztery pieczone papryczki ze słoika. Zalewam bulionem warzywnym, gotuję ok 20 min i blenduje. A dziś robiłam pesto dyniowe z makaronem, to dynię pokroilam, upiekłam (200 st 30 min), zblend
-
Re: zupa z dyni hokkaido
Ja każdą dynię piekę, bo po pieczeniu łatwo jest odcinać skórę (a hokkaido miksuję ze skórą). Zazwyczaj piekę, i część zamrażam, mam na drugi raz już gotową.