Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zupa z dyni
Składniki( cukier ,dynia ,masło ,mąka ,mleko ,sól ):
- kilogram dyni
- pół litra mleka
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mąki
- sól i cukier
Przepis:
Dynię opłucz, obierz, usuń pestki z miękką otoczką, resztę pokrój w kostkę i zagotuj w małej ilości wody. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Z mąki, wody i odrobiny soli zagnieć twarde ciasto i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przetartą dynię zagotuj z mlekiem. Wrzuć zacierkę, dopraw solą i cukrem i gotuj, aż kluseczki zmiękną. Rozlej zupę na talerze i włóż do każdej porcji trochę świeżego masła. Kto chce nadać zupie bardziej egzotyczny smak, może do niej dodać szczyptę kurkumy.