Przepis na: Zupa z dyni

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,dynia ,masło ,mąka ,mleko ,sól ):

  • kilogram dyni
  • pół litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mąki
  • sól i cukier

Przepis:

Zupa z dyni
Dynię opłucz, obierz, usuń pestki z miękką otoczką, resztę pokrój w kostkę i zagotuj w małej ilości wody. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Z mąki, wody i odrobiny soli zagnieć twarde ciasto i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przetartą dynię zagotuj z mlekiem. Wrzuć zacierkę, dopraw solą i cukrem i gotuj, aż kluseczki zmiękną. Rozlej zupę na talerze i włóż do każdej porcji trochę świeżego masła. Kto chce nadać zupie bardziej egzotyczny smak, może do niej dodać szczyptę kurkumy.

Zupa z dyni - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Podpieczoną hokkaido zjadłabym bez przerabiania na zupę, mniej roboty. Trochę oliwy, soli, tymianek - voil?! Przepis na zupę z dyni wzięłam z Kwestii Smaku (wersja na ostro z mlekiem kokosowym).

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    krem. Dodaje 2/3 ząbki czosnku, z wyciskarki. I gotuję na małym ogniu jeszcze chwilę. Nie lubię zupy z dyni na słodko, z goździkami czy curry.

  • zupa z dyni hokkaido

    Czy będzie zdecydowanie lepsza jak najpierw podpiekę dynie? Czy wystarczy, tak jak robię z cukinią, podsmażyć na oliwie i maśle i dopiero zalać bulionem? Nigdy nie robiłam akurat z dyni, jakieś rady?

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Dzięki wielkie za podpowiedzi :)

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Sory skleroza, jeszcze dodałam kilka pomidorów z zalewy i dwie łyżki też zalewy.

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Jak dojrzała ze zdrewniałą skórką to trzeba. Jak niedojrzała to nie trzeba (ale jest mniej aromatyczna).

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Jak robię zupę, to dynię podsmazam, dodaje chili, sól pieprz, trochę gałki muszkatołowej i mój patent- ze trzy, cztery pieczone papryczki ze słoika. Zalewam bulionem warzywnym, gotuję ok 20 min i blenduje. A dziś robiłam pesto dyniowe z makaronem, to dynię pokroilam, upiekłam (200 st 30 min), zblend

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Ja każdą dynię piekę, bo po pieczeniu łatwo jest odcinać skórę (a hokkaido miksuję ze skórą). Zazwyczaj piekę, i część zamrażam, mam na drugi raz już gotową.

Zobacz inne przepisy