Przepis na: Zupa z dyni

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,dynia ,masło ,mąka ,mleko ,sól ):

  • 1 kg dyni (ćwierć dyni średniej wielkości)
  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu (wywaru z warzyw lub wody)
  • 1-2 liście laurowe
  • 2 łyżki curry
  • 1łyżeczka cukru
  • sól

Przepis:

Zupa z dyni
Dynię obierz, usuń pestki wraz z miękką otoczką, a miąższ pokrój na kawałki. Posiekaną cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dodaj dynię, rozdrobnione pomidory, bulion i przyprawy. Duś pod przykryciem aż do całkowitego rozgotowania się dyni.

Zupa z dyni - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Podpieczoną hokkaido zjadłabym bez przerabiania na zupę, mniej roboty. Trochę oliwy, soli, tymianek - voil?! Przepis na zupę z dyni wzięłam z Kwestii Smaku (wersja na ostro z mlekiem kokosowym).

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    krem. Dodaje 2/3 ząbki czosnku, z wyciskarki. I gotuję na małym ogniu jeszcze chwilę. Nie lubię zupy z dyni na słodko, z goździkami czy curry.

  • Re: A może wątek kulinarny XV

    ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI

  • zupa z dyni hokkaido

    Czy będzie zdecydowanie lepsza jak najpierw podpiekę dynie? Czy wystarczy, tak jak robię z cukinią, podsmażyć na oliwie i maśle i dopiero zalać bulionem? Nigdy nie robiłam akurat z dyni, jakieś rady?

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Dzięki wielkie za podpowiedzi :)

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Sory skleroza, jeszcze dodałam kilka pomidorów z zalewy i dwie łyżki też zalewy.

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Jak dojrzała ze zdrewniałą skórką to trzeba. Jak niedojrzała to nie trzeba (ale jest mniej aromatyczna).

  • Re: zupa z dyni hokkaido

    Jak robię zupę, to dynię podsmazam, dodaje chili, sól pieprz, trochę gałki muszkatołowej i mój patent- ze trzy, cztery pieczone papryczki ze słoika. Zalewam bulionem warzywnym, gotuję ok 20 min i blenduje. A dziś robiłam pesto dyniowe z makaronem, to dynię pokroilam, upiekłam (200 st 30 min), zblend

Zobacz inne przepisy