Przepis na: Zupa z cukinii
Zgłoś błąd
- pół kilograma cukinii wielkości ogórka
- cebula
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- pół szklanki śmietanki
Przepis:
Cukinie umyj, obetnij końcówki, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę.