Przepis na: Zupa wiśniowa (śliwkowa)
Zgłoś błąd
- 50-60 dag wiśni (śliwek)
- ok. 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 3-4 goździki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól (niekoniecznie)
- śmietana lub jogurt naturalny
Przepis:
Umyte owoce (śliwki lepiej wydrylować) zalej dwiema-trzema szklankami wrzątku, wrzuć przyprawy, zagotuj i przetrzyj przez sito lub, jeśli owoce są bez pestek, zmiksuj. Mąkę rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, wymieszaj z przecierem, w razie potrzeby trochę rozcieńcz. Posłódź (możesz też odrobinę posolić) i ponownie zagotuj. Zupę podawaj na zimno lub na ciepło ze śmietaną (jogurtem), ewentualnie także z dodatkiem kluseczek, ryżu, grzanek czy groszku ptysiowego.