Przepis na: Zupa wiśniowa (śliwkowa)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cynamon , goździki , jogurt , mąka ziemniaczana , sól , śliwki , śmietana , wiśnie ):

  • 50-60 dag wiśni (śliwek)
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-4 goździki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól (niekoniecznie)
  • śmietana lub jogurt naturalny

Przepis:

Zupa wiśniowa (śliwkowa)
Umyte owoce (śliwki lepiej wydrylować) zalej dwiema-trzema szklankami wrzątku, wrzuć przyprawy, zagotuj i przetrzyj przez sito lub, jeśli owoce są bez pestek, zmiksuj. Mąkę rozprowadź niewielką ilością zimnej wody, wymieszaj z przecierem, w razie potrzeby trochę rozcieńcz. Posłódź (możesz też odrobinę posolić) i ponownie zagotuj. Zupę podawaj na zimno lub na ciepło ze śmietaną (jogurtem), ewentualnie także z dodatkiem kluseczek, ryżu, grzanek czy groszku ptysiowego.

Zobacz inne przepisy