Przepis na: Zupa śliwkowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cynamon , goździki , mąka ziemniaczana , śliwki , śmietana ):

  • pół kilograma śliwek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-4 goździki

Przepis:

Zupa śliwkowa
Śliwki umyj, wydryluj, zalej litrem wody, wrzuć przyprawy, zagotuj, przetrzyj przez sito. Mąkę rozprowadź niepełną szklanką zimnej wody, wymieszaj z przecierem i chwilę pogotuj. Posłódź, wlej śmietanę. Podawaj na ciepło lub zimno, z kluseczkami, grzankami albo ryżem.

Zupa śliwkowa - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsza zupa śliwkowa niż pomidorowa -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsza zupa śliwkowa niż fasolowa -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsza zupa śliwkowa niż ogórkowa -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: Na kożdym Targu, niy tym na Nikiszu

    Sprzedam zupę śliwkową luz zamienię na ogórkową -- http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    ZUPA ŚLIWKOWA Wziąć jeden i pół litra śliwek, obmyć, wyłupać z pestek, nalać wodą, aby się zamaczały i gotować, mieszając często, aby się nie przypaliły; gdy się rozgotują, przetasować przez durszlak, dodać trochę cynamonu, kilka goździków, 4 1/2 kila cukru kwaterkę białego wina, jeżeli za gęsta

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA ŚLIWKOWA Wziąć jeden i pół litra śliwek, obmyć, wyłupać z pestek, nalać wodą, aby się zamaczały i gotować, mieszając często, aby się nie przypaliły; gdy się rozgotują, przetasować przez durszlak, dodać trochę cynamonu, kilka goździków, 4 1/2 kila cukru kwaterkę białego wina, jeżeli za gęsta

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    ZUPA ŚLIWKOWA Wziąć jeden i pół litra śliwek, obmyć, wyłupać z pestek, nalać wodą, aby się zamaczały i gotować, mieszając często, aby się nie przypaliły; gdy się rozgotują, przetasować przez durszlak, dodać trochę cynamonu, kilka goździków, 4 1/2 kila cukru kwaterkę białego wina, jeżeli za gęsta

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    ZUPA ŚLIWKOWA Wziąć jeden i pół litra śliwek, obmyć, wyłupać z pestek, nalać wodą, aby się zamaczały i gotować, mieszając często, aby się nie przypaliły; gdy się rozgotują, przetasować przez durszlak, dodać trochę cynamonu, kilka goździków, 4 1/2 kila cukru kwaterkę białego wina, jeżeli za gęsta

Zobacz inne przepisy