Przepis na: Zupa szpinakowa

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia ,bulion ,bulion ,cebula ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,płatki owsiane ,sól ,szpinak ,śmietana ,tymianek ,woda ):

  • pół kilograma szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • duża posiekana cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • litr wody
  • wywaru z warzyw lub rosołu
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mleka lub śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • tymianek
  • bazylia
  • sól

Przepis:

Zupa szpinakowa
Świeży szpinak przebierz, umyj, odetnij korzonki, osącz i posiekaj. Mrożony wyjmij z plastikowego woreczka. Cebulę zeszklij na maśle lub oleju, wlej wodę, dodaj szpinak i płatki owsiane. Zagotuj. Posól, dodaj przyprawy i gotuj kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy płatki się rozgotują, zmiksuj. Dolej mleko (śmietankę) wymieszaną z mąką i powtórnie doprowadź zupę do wrzenia. Uwaga: zamiast płatków owsianych i mąki można wziąć pół szklanki ryżu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy