Przepis na: Zupa szpinakowa

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia ,bulion ,bulion ,cebula ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,płatki owsiane ,sól ,szpinak ,śmietana ,tymianek ,woda ):

  • pół kilograma szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • duża posiekana cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • litr wody
  • wywaru z warzyw lub rosołu
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mleka lub śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • tymianek
  • bazylia
  • sól

Przepis:

Zupa szpinakowa
Świeży szpinak przebierz, umyj, odetnij korzonki, osącz i posiekaj. Mrożony wyjmij z plastikowego woreczka. Cebulę zeszklij na maśle lub oleju, wlej wodę, dodaj szpinak i płatki owsiane. Zagotuj. Posól, dodaj przyprawy i gotuj kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy płatki się rozgotują, zmiksuj. Dolej mleko (śmietankę) wymieszaną z mąką i powtórnie doprowadź zupę do wrzenia. Uwaga: zamiast płatków owsianych i mąki można wziąć pół szklanki ryżu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Szczypiorek - kulinarnie, help...

    Kanapki ze szczypiorkiem, twarożek, używać do potraw jako cebuli. Sałatka wiosenna. Internety mówią ze do zupy szpinakowej. Można dodać do sosu. Np. Klopsiki. Jajecznica. Chińskie już wymieniłaś. Ja najbardziej lubię z kanapkami wielo-składnikowymi. I upieczony ziemniak w skórce, przekroić dodać

  • Re: Dziś w menu duszony królik..

    Zupa szpinakowa i pierogi mięsne z Biedry??? -- ,,Widziałem Naród co bez celu się błąka,zamknięty Lidl,zamknięta Biedronka,, Paweł Kieler

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    ZUPA SZPINAKOWA łyżka masła 2 łyżki oliwy cebula 1/2 pora kilka ziemniaków marchewka pietruszka 1/2 selera 10 dag liści szpinaku sól pieprz listek laurowy ząbek czosnku 1,5 łyżki śmietany 18 proc. szczypior jadalne płatki kwiatów 1. Na maśle i oliwie zeszklij cebulę i por. Dodaj pokrojone

  • Re: Zupa szpinakowo - pomidorowa

    Co za zbieżność kulinarnych poczynań - ostatnio też podałam kapustę włoską (pieczoną) i mam w planach zupę szpinakową. A tę zupkę ustawiam sobie w kolejce do zrobienia, wygląda bardzo smakowicie. Żeby tylko mieć trzy razy większy żołądek, to może bym w końcu wypróbowała wszystkie przepisy

  • Zupa szpinakowo - pomidorowa

    Zupa szpinakowo - pomidorowa 500g szpinaku 1 puszka pomidorów przecier pomidorowy cebula masło mleko czosnek 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka majeranku sól pieprz cukier ocet balsamiczny lub inny winny:) Masło i bardzo drobno pokrojona cebule wrzucamy do garnka. Jak nam

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    ZUPA SZPINAKOWA 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku, 1 l rosołu mięsnego, 3 kromki pieczywa, 10 dag parmezanu, 4 łyżki masła, gałka muszkatołowa, 2 jajka, sól Świeży szpinak oczyścić, umyć, odsączyć. Włożyć do garnka i odparowywać przez kilka minut bez dodawania wody aby listki zmiękły

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    ZUPA SZPINAKOWA 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku, 1 l rosołu mięsnego, 3 kromki pieczywa, 10 dag parmezanu, 4 łyżki masła, gałka muszkatołowa, 2 jajka, sól Świeży szpinak oczyścić, umyć, odsączyć. Włożyć do garnka i odparowywać przez kilka minut bez dodawania wody aby listki zmiękły

  • Re: Co można zjeść za 9 zł. dziennie?

    Obiad: Zupa szpinakowa z ziemniakami, skrzydełka, ryż na sypko, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, kompot owocowy, pieczywo, jabłka Kolacja: Kefir, serki topione pl., dżem porcjowany, masło, herbata z cukrem, pieczywo Poniedziałek, 30 sierpnia Śniadanie: Kasza manna na mleku, szynka