Przepis na: Zupa szczawiowa

Zgłoś błąd

Składniki( jajka ,masło ,mąka ,mleko ,sól ,szczaw ,vegeta ,włoszczyzna ,woda ):

  • 15-20 dag szczawiu
  • pęczek włoszczyzny (ok. 25 dag)
  • 5 szklanek wody
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • vegeta (niekoniecznie)
  • sól
  • obrane jajka na twardo i ew. śmietana

Przepis:

Zupa szczawiowa
Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój i wrzuć do półtora litra wrzątku. Szczaw umyj, osącz, usuń łodyżki, liście pokrój w paseczki. Gdy warzywa zmiękną, wlej do zupy mleko zmieszane z mąką, dodaj masło, wrzuć szczaw. Zagotuj. Dopraw solą i ewentualnie vegetą. Podawaj ze śmietaną i ćwiartkami jajek na twardo.

Zupa szczawiowa - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu