Przepis na: Zupa szczawiowa

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , masło , mąka , mleko , sól , szczaw , vegeta , włoszczyzna , woda ):

  • 15-20 dag szczawiu
  • pęczek włoszczyzny (ok. 25 dag)
  • 5 szklanek wody
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • vegeta (niekoniecznie)
  • sól
  • obrane jajka na twardo i ew. śmietana

Przepis:

Zupa szczawiowa
Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój i wrzuć do półtora litra wrzątku. Szczaw umyj, osącz, usuń łodyżki, liście pokrój w paseczki. Gdy warzywa zmiękną, wlej do zupy mleko zmieszane z mąką, dodaj masło, wrzuć szczaw. Zagotuj. Dopraw solą i ewentualnie vegetą. Podawaj ze śmietaną i ćwiartkami jajek na twardo.

Zupa szczawiowa - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • ile ma kalorii zupa szczawiowa

    ile ma kalorii zupa szczawiowa om.gy/p/ile_ma_kalorii_zupa_szczawiowa ile ma kalorii zupa szczawiowa cv

  • Re: Na kożdym Targu, niy tym na Nikiszu

    Sprzedam zupę szczawiową, podobno zdrową -- :serce:

  • Re: Odwódki

    Od zupy szczawiowej do jarmużowej -- :serce:

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsza zupa szczawiowa, bo podobno zdrowa -- :serce:

  • Re: Idzie LUTY - podkuj buty!

    Wracam od Mamy. Jak prawdziwy warszawski słoik wioze z Czerniakowa na Muranów zupę szczawiową, miód chyba dereniowy (zapomnieli podpisać) oraz małpeczkę orzechówki na niedomagania brzuszne. Oraz połowę blachy szarlotki. No nie będę przecież płakać nad szarlotką, choć od jakiegoś roku to jest ciasto

  • Re: Codzienna zupa

    Albo się ma w słoikach od mamy, już zrobiony, tylko wlewasz na sitko (nie lubię ścierwa w zupie). Szczawiowa jest nie zdrowa, dlatego dodaje się jajko żeby ner ci nie obciążało.

  • Re: Pasztet wege jak mięsny

    . Mozna jesc nie tylko jako kasze, ale tez klopsy, kostki serowo-kaszowe itp. Lada chwila dojda wiosenne zupy, szczawiowa, botwinka... wyzywisz rodzine :) -- Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA SZCZAWIOWA Rumieni się dużo mąki w dobrem maśle, wrzuca dobrze wypłukane listki szczawiu i gotuje w wodzie, albo w polewce cielęcej. Zupę zatrzepuje się muszkatem, dobrą śm ietaną i kilkoma żółtkam i i przyrządza przysmażanym chlebem białym , pokrajanym w kostki. Zam iast chleba m ożna użyć

Zobacz inne przepisy