Przepis na: Zupa owocowa

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jabłka ,jogurt ,mąka ziemniaczana ,sól ,śmietana ):

  • ok. 80 dag różnych owoców (głównie jabłek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub zwykłej
  • sól (niekoniecznie)
  • śmietana lub jogurt naturalny (dzieciom uczulonym na mleko oczywiście zupy nie zabielamy)

Przepis:

Zupa owocowa
Owoce umyj. Jabłek nie obieraj, tylko podziel na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Owoców pestkowych nie musisz drylować. Wrzuć owoce do prawie litra wrzątku. Gdy się rozgotują, przetrzyj zupę przez sito. Dodaj cukier i mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody lub mleka i mieszając, zagotuj. W razie potrzeby zupę rozcieńcz wodą. Możesz ją leciutko posolić. Podawaj na zimno albo na ciepło, ze śmietaną (jogurtem), ewentualnie także z dodatkiem kluseczek, ryżu, grzanek czy groszku ptysiowego.

Zupa owocowa - Zdjęcia

Zupa owocowa - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy