Przepis na: Zupa nic (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , esencja waniliowa , jajka , mleko , wanilia ):

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • laseczka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

Przepis:

Zupa nic (bez glutenu)
Zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub z esencją waniliową). Białka oddziel od żółtek, ubij sztywną pianę, dosypując pod koniec, stopniowo, połowę cukru. Na wrzące mleko kładź łyżką ubitą pianę, po chwili przewróć ?śnieżne górki? na drugą stronę. Gdy stężeją, wyjmuj je na talerz. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Zdejmij mleko z ognia i wymieszaj z koglem-moglem (np. ubijając trzepaczką). Podawaj na gorąco lub zimno. Do zupy możesz dodać ugotowany ryż. Na wierzch wyłóż pianki z białka.