-
Czy macie jakie¶ do¶wiadczenia z przepisami na tak± zupê? S± takie z m±ki migda³owej i dodatku mleka migda³owego albo z migda³ów. Wymy¶li³am sobie tak± zupê na tegoroczne ¶wiêta, ale poniewa¿ nie mam zbyt du¿ej wyobra¼ni kulinarnej to chcia³am siê poradziæ.
-
Zupa migda³owa.
-
Ob¿ar³am siê strasznie, nie znoszê gotowaæ, ale jak ju¿ to zrobiê, to mi wszystko smakuje bardzo. No i te trzy rodzaje ciast, niby nie du¿o, bo pierogów, barszczu, uszek, ¿uru wigilijnego, zupy migda³owej, karpia, moczki ani kutii nie by³o, ale to co by³o, wystarczy³o. A teraz zaczê³am robiæ
-
mam star± sprzed ponad 150 lat polsk± ksi±¿kê kucharsk±. ksi±¿ka ta wymienia potrawy na wigiliê. s± to
- zupa migda³owa
- barszcz z uszkami albo zupa rybna
- szczupak na szaro
- okónie posypane jajkami, oblane mas³em - pisownia oryginalna
- karp na zimno
- pasztet z chucherek
- liny w galarecie
-
ZUPA MIGDA£OWA NA WODZIE
Na 2 litry wody wzi±æ 40 deka s³odkich i 12 gorzkich migda³ów, sparzyæ je, obraæ z ³upin, usiekaæ drobno, umieæ w donicy na mia³k± masê, rozprowadziæ dwoma litram i gotuj±cej wody, wymieszaæ dobrze, przecedziæ przez gêste sitko
-
ZUPA MIGDA£OWA NA WODZIE
Na 2 litry wody wzi±æ 40 deka s³odkich i 12 gorzkich migda³ów, sparzyæ je, obraæ z ³upin, usiekaæ drobno, umieæ w donicy na mia³k± masê, rozprowadziæ dwoma litram i gotuj±cej wody, wymieszaæ dobrze, przecedziæ przez gêste sitko
-
ZUPA MIGDA£OWA Z PIANK¡
Wzi±æ 2 litry mleka, cokolwiek cukru, cynamonu i zagotowaæ. Sparzyæ 30 deka s³odkich i parê gorzkich migda³ów, obraæ z ³upin, usiekaæ, umleæ na mia³ko w donicy, rozprowadziæ zagotowanem mlekiem, w rzuciæ trochê rodzenków bez pestek
-
ZUPA MIGDA£OWA Z PIANK¡
Wzi±æ 2 litry mleka, cokolwiek cukru, cynamonu i zagotowaæ. Sparzyæ 30 deka s³odkich i parê gorzkich migda³ów, obraæ z ³upin, usiekaæ, umleæ na mia³ko w donicy, rozprowadziæ zagotowanem mlekiem, w rzuciæ trochê rodzenków bez pestek