Przepis na: Zupa marchwiowo-soczewicowa

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , kminek , kolendra , kostka rosołowa , marchewka , masło , olej słonecznikowy , pieprz , soczewica , sól , vegeta ):

  • 1 kg marchwi drobno pokrajanej
  • duża cebula drobno pokrajana
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (cuminu)
  • 11/2 l wody z kostka rosołową lub wegetą
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

Zupa marchwiowo-soczewicowa
W dużym, płaskim rondlu podgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę i marchew. Podsmażaj ok. 10 min, aż się lekko zrumienią. Dorzucaj stopniowo pozostałe składniki. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy marchew zmięknie, zupę dokładnie zmiksuj. Podawaj ze śmietaną i zieloną pietruszką.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy