Przepis na: Zupa krem ze szparagów

Zgłoś błąd

Składniki( bulion ,cukier ,jajka ,masło ,sól ,szparagi ,śmietana ):

  • 50 dag szparagów
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany lub śmietanki

Przepis:

Zupa krem ze szparagów
Szparagi umyj, oczyść z włókien, po czym ugotuj w niewielkiej ilości lekko posolonej i osłodzonej wody z masłem. Gdy zmiękną, odetnij główki i odłóż je do wazy. Pozostałe części szparagów przetrzyj przez sito (będzie ci łatwiej, jeśli wpierw szparagi zmiksujesz), przelewając sito wywarem. Zagotuj w rondlu przecier szparagowy wraz z wywarem szparagowym i bulionem (wywarem warzywnym). Dopraw solą. Odstaw zupę z ognia, wymieszaj z żółtkami rozbełtanymi ze śmietaną i przelej do wazy ze szparagowymi główkami. Podawać można z posiekaną natką i grzankami.

Zupa krem ze szparagów - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy