Przepis na: Zupa krem z zielonego groszku
Zgłoś błąd
- 3 szklanki mrożonego groszku (ok. 45 dag)
- 1-2 ziemniaki (niekoniecznie)
- drobno pokrojona cebula
- 2 łyżki masła
- oliwy z oliwek lub oleju
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- cukier (ewentualnie)
- 2 łyżki masła
- oliwy z oliwek lub oleju
- sól
Przepis:
Cebulę zeszklij (nie podsmażaj) w dużym rondlu na maśle lub oleju. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Do cebuli dodaj groszek (ew. brokuły) i ziemniaki. Zamieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj. Wlej płyn i gotuj do zmięknięcia warzyw (nie za długo, bo groszek straci kolor). Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dopraw solą i cukrem. Gorącą zupę po zdjęciu z ognia możesz zaprawić żółtkiem. Rozmieszaj żółtko w kubeczku, wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Nie gotuj! Zupę w filiżankach możesz polać odrobiną śmietany lub jogurtu i posypać posiekanym koperkiem. Jako dodatek podaj grzanki, groszek ptysiowy, paluszki albo paszteciki. Tę zupę - bez dodatków - możemy podać starszym niemowlętom (karmionym piersią - w dziesiątym miesiącu, karmionym butelką - w siódmym).