Przepis na: Zupa krem z w³oszczyzny i pomidorów
Zg³o¶ b³±d
- pêczek w³oszczyzny bez kapusty
- osobno marchewka
- cebula
- kilogram pomidorów
- ³y¿ka przyprawy curry
- olej do sma¿enia
- 2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej kolendry albo zielonej pietruszki
Przepis:
Cebulê posiekaj i zeszklij w du¿ym rondlu na oleju. W³oszczyznê oczy¶æ, pomidory obierz ze skórki. Pokrojone warzywa dorzuæ do rondla, wlej pó³torej szklanki wody (lub wywaru z warzyw) i gotuj, a¿ zmiêkn±. Zmiksuj. Dopraw zupê curry i sol±. Podawaj z posiekan± kolendr± (pietruszk±) i ewentualnie ¶mietan± lub jogurtem. Zim± mo¿na z powodzeniem zast±piæ ¶wie¿e pomidory przecierem (odrobina przecieru podniesie tak¿e smak zupy letniej), a w³oszczyznê mro¿onk± warzywn±.