Przepis na: Zupa krem z włoszczyzny i pomidorów

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , curry , kolendra,natka pietruszki , marchewka , olej , pomidory , włoszczyzna ):

  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • osobno marchewka
  • cebula
  • kilogram pomidorów
  • łyżka przyprawy curry
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry albo zielonej pietruszki

Przepis:

Zupa krem z włoszczyzny i pomidorów
Cebulę posiekaj i zeszklij w dużym rondlu na oleju. Włoszczyznę oczyść, pomidory obierz ze skórki. Pokrojone warzywa dorzuć do rondla, wlej półtorej szklanki wody (lub wywaru z warzyw) i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj. Dopraw zupę curry i solą. Podawaj z posiekaną kolendrą (pietruszką) i ewentualnie śmietaną lub jogurtem. Zimą można z powodzeniem zastąpić świeże pomidory przecierem (odrobina przecieru podniesie także smak zupy letniej), a włoszczyznę mrożonką warzywną.

Zobacz inne przepisy