Przepis na: Zupa krem z włoszczyzny i pomidorów
Zgłoś błąd
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- osobno marchewka
- cebula
- kilogram pomidorów
- łyżka przyprawy curry
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry albo zielonej pietruszki
Przepis:
Cebulę posiekaj i zeszklij w dużym rondlu na oleju. Włoszczyznę oczyść, pomidory obierz ze skórki. Pokrojone warzywa dorzuć do rondla, wlej półtorej szklanki wody (lub wywaru z warzyw) i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj. Dopraw zupę curry i solą. Podawaj z posiekaną kolendrą (pietruszką) i ewentualnie śmietaną lub jogurtem. Zimą można z powodzeniem zastąpić świeże pomidory przecierem (odrobina przecieru podniesie także smak zupy letniej), a włoszczyznę mrożonką warzywną.