Przepis na: Zupa krem z warzyw zielonych i białych

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , cebula , czosnek , groszek , imbir , imbir , kolendra , natka pietruszki , olej , pieprz , seler naciowy , sól , ziemniaki ):

  • por (albo cebula)
  • szklanka zielonego groszku
  • szklanka różyczek z brokułu
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • kawałeczek korzenia imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub tymianku (albo zielonej pietruszki)

Przepis:

Zupa krem z warzyw zielonych i białych
Por, imbir, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w dużym rondlu. Dorzuć groszek, brokuły, pokrojoną łodygę selera, obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej trzy szklanki wody (wywaru z warzyw). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj. Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńcz ją. Dopraw solą i pieprzem, ponownie zagotuj. Podawaj z zieleniną i ewentualnie także ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Jeśli nie masz wszystkich warzyw, możesz je zastąpić innymi (np. dorzuć garść liści szpinaku lub szczawiu).