Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zupa krem z warzyw zielonych i białych
Składniki( brokuły ,cebula ,czosnek ,groszek ,imbir ,imbir ,kolendra ,natka pietruszki ,olej ,pieprz ,seler naciowy ,sól ,ziemniaki ):
- por (albo cebula)
- szklanka zielonego groszku
- szklanka różyczek z brokułu
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 3-4 ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- kawałeczek korzenia imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub tymianku (albo zielonej pietruszki)
Przepis:

Por, imbir, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w dużym rondlu. Dorzuć groszek, brokuły, pokrojoną łodygę selera, obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej trzy szklanki wody (wywaru z warzyw). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj. Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńcz ją. Dopraw solą i pieprzem, ponownie zagotuj. Podawaj z zieleniną i ewentualnie także ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Jeśli nie masz wszystkich warzyw, możesz je zastąpić innymi (np. dorzuć garść liści szpinaku lub szczawiu).