Przepis na: Zupa krem z warzyw zielonych i bia³ych
Zg³o¶ b³±d
- por (albo cebula)
- szklanka zielonego groszku
- szklanka ró¿yczek z broku³u
- 1-2 ³odygi selera naciowego
- 3-4 ziemniaki
- 1-2 z±bki czosnku (niekoniecznie)
- kawa³eczek korzenia imbiru (lub ³y¿eczka imbiru w proszku)
- sól
- pieprz
- olej do sma¿enia
- 2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej kolendry lub tymianku (albo zielonej pietruszki)
Przepis:
Por, imbir, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w du¿ym rondlu. Dorzuæ groszek, broku³y, pokrojon± ³odygê selera, obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej trzy szklanki wody (wywaru z warzyw). Gotuj pod przykryciem, a¿ warzywa zmiêkn±. Zmiksuj. Je¶li zupa jest za gêsta, rozcieñcz j±. Dopraw sol± i pieprzem, ponownie zagotuj. Podawaj z zielenin± i ewentualnie tak¿e ze ¶mietan± lub z jogurtem naturalnym. Je¶li nie masz wszystkich warzyw, mo¿esz je zast±piæ innymi (np. dorzuæ gar¶æ li¶ci szpinaku lub szczawiu).