Przepis na: Zupa krem z mrożonych brokułów

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , bulion , cebula , jajka , koperek , olej , pieprz , sól , śmietana , ziemniaki ):

  • 50 dag mrożonych brokułów
  • drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
  • ziemniak obrany i rozdrobniony
  • sól
  • pieprz (niekoniecznie)
  • żółtko
  • pół szklanki śmietany lub śmietanki
  • koperek

Przepis:

Zupa krem z mrożonych brokułów
Cebulę zeszklij w rondlu na rozgrzanym oleju. Zalej ją 4 szklankami bulionu lub wywaru z warzyw. Zagotuj. Brokuły, ziemniaka i 2 łyżki koperku wrzuć do rondla z wrzącym płynem i gotuj do miękkości. Kilka małych, nierozgotowanych różyczek możesz odłożyć do wazy. Resztę zmiksuj. Zagotuj, dopraw solą i ew. pieprzem. Odstaw zupę z ognia, wymieszaj z żółtkiem rozbełtanym ze śmietaną i przelej do wazy. Zupę możesz podawać z posiekanym koperkiem i grzankami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu