Przepis na: Zupa jabłkowa z curry

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , curry , jabłka , jogurt , olej , śmietana ):

  • 1 kg jabłek
  • cebula
  • łyżka przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • śmietana lub jogurt do zabielenia zupy (niekoniecznie)

Przepis:

Zupa jabłkowa z curry
Obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dorzuć jabłka, wsyp curry, wlej 2-3 szklanki wody (do każdej zupy lepiej na początku wlać mniej płynu i dopiero gdy jest prawie gotowa, rozcieńczyć ją wedle gustu). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Odstaw z ognia, zmiksuj, osól do smaku. Wlej do termosu lub dużego słoika (można ją podawać i na ciepło, i na zimno). Na pikniku rozlejesz ją do małych plastikowych miseczek, możesz przed podaniem zabielić ją śmietaną (lub jogurtem), posypać grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Zobacz inne przepisy