Przepis na: Zupa francuska

Zgłoś błąd

Składniki( liść laurowy , masło , natka pietruszki , olej , pieprz , pomidory , por , seler , sól , szczaw , ziemniaki ):

  • 2 pory
  • nać selera
  • 10 dag szczawiu
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 50 dag ziemniaków
  • obranych i pokrojonych na kawałki
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 20 dag pomidorów
  • natka pietruszki

Przepis:

Zupa francuska
Pory, liście selera i szczaw umyj, oczyść, pokrój i podduś w rondlu na maśle lub oleju. Dolej 6 szklanek wrzącej wody, wrzuć ziemniaki, liść laurowy, sól, pieprz i gotuj. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj pokrojone pomidory. Gotową zupę zmiksuj. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką. Pomidory można zastąpić koncentratem pomidorowym, a zupę wzbogacić żółtkiem lub śmietaną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może wątek kulinarny XI

    ZUPA FRANCUSKA Z PARMEZANEM Ugotować rosół z mięsa zwykłym sposobem. Przed wydaniem do wazy, włożyć cztery łyżki młodego ugotowanego groszku, cztery łyżki ryżu ugotowanego na sypko, oraz następujące pulpety: Kawałek cielęciny lub piersi z kury, rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę utrzeć na masę

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    ZUPA FRANCUSKA Z PARMEZANEM Ugotować rosół z mięsa zwykłym sposobem. Przed wydaniem do wazy, włożyć cztery łyżki młodego ugotowanego groszku, cztery łyżki ryżu ugotowanego na sypko, oraz następujące pulpety: Kawałek cielęciny lub piersi z kury, rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę utrzeć na masę

  • Re: Obiad na 14 osób: prosty a zrobi wrażenie?

    Przystawka - tarta warzywna lub quiche na tę liczbę osób pewnie ze 3 formeki, użyj gotowego ciasta Opcjonalnie zupa - francuska cebulowa, krem z dyni lub grzybowa Danie głowne - pieczeń (taka, która wychodzi ci najlepiej), ziemniaki i warzywa korzeniowe pieczone i miks sałat z vinegret Deser - tort

  • Re: Lepieje II

    Lepsza zupa francuska niż dojrzała gruszka -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353,Nikiszowiec.html MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

  • Zupa francuska

    =O

  • zupa francuska

    Zupa cebulowa francuska Składniki: cebula – 5-6 szt. (40 dag) olej – 2 łyżki mąka – 1/2 łyżki esencjonalny rosół wołowy – 3 szklanki białe wino – 1 szklanka masło do smażenia bułka – 4 kromki starty ser (ementaler) – 2 łyżki słodka papryka

  • Re: Bufet na 20 osób

    może jakaś zupa? francuska cebulowa na białym winie z grzankami serowymi? albo barszczyk czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego z różnymi nadzieniami (szpinak feta/ łosoś / mięso)? ewentualnie tarty wytrawne? zapychający byłaby gulaszowa itp. ale...do całości chyba nie bardzo...;)

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    ZUPA FRANCUSKA Oczyściwszy kapustę włoską, zwyczayną, albo karafioły według upodobania, Rozłóż na misie, namy ukropu i zostaw przez chwil kilka.. I obm wyciśniy, włóż do klarownego rosołu, ugotuy w nim, włóż do wazy opiekane grzanki z francuzkiego chleba, naley rosół i potrząśniy muszkatelolwym

Zobacz inne przepisy