Przepis na: Zrazy z grzybami i ziemniakami

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , grzyby , mąka , pieprz , sól , wołowina , ziemniaki , śmietana ):

  • mała polędwica wołowa (ok. 700 g)
  • 3 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • garść grzybów suszonych
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • mały pojemnik kwaśnej śmietany

Przepis:

Zrazy z grzybami i ziemniakami
Grzyby namoczyć i gotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować), pokroić w paseczki. Polędwicę pokroić w plastry grubości 1 cm, przyprawić pieprzem, obsmażyć na oleju. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki. Do cebuli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w grube plastry.
Kotlety ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nich ułożyć warstwę ziemniaków, posypać solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę z grzybami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać solą i pieprzem. Polać wywarem z grzybów i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką i zalać nią wierzch dania, zapiekać kolejne 30 minut.
Wprawdzie wstępnej pracy jest sporo, ale składniki można przygotować poprzedniego dnia, a przed obiadem złożyć razem i wstawić do piekarnika. Danie jest świetne również odgrzewane.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Zrazy z grzybami i ziemniakami

    Kolejny przepis nie dla dzieci Nie ma potrzeby, by najmłodsi jedli grzyby. Nie mają one prawie żadnych walorów odżywczych, są też ciężkostrawne. Często nawet te jadalne powodują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Nigdy nie ma też stuprocentowej pewności, czy grzyb nadaje się do jedzenia,