Przepis na: Zrazy z grzybami i ziemniakami

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cebula ,grzyby ,m±ka ,pieprz ,sól ,wo³owina ,ziemniaki ,¶mietana ):

  • ma³a polêdwica wo³owa (ok. 700 g)
  • 3 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • gar¶æ grzybów suszonych
  • ³y¿ka m±ki
  • sól
  • pieprz
  • ma³y pojemnik kwa¶nej ¶mietany

Przepis:

Zrazy z grzybami i ziemniakami
Grzyby namoczyæ i gotowaæ do miêkko¶ci, odcedziæ (wywar zachowaæ), pokroiæ w paseczki. Polêdwicê pokroiæ w plastry grubo¶ci 1 cm, przyprawiæ pieprzem, obsma¿yæ na oleju. Na tej samej patelni zeszkliæ cebulê pokrojon± w talarki. Do cebuli dodaæ grzyby, doprawiæ sol± i pieprzem.
Ziemniaki ugotowaæ na pó³twardo i pokroiæ w grube plastry.
Kotlety u³o¿yæ na dnie naczynia ¿aroodpornego, na nich u³o¿yæ warstwê ziemniaków, posypaæ sol± i pieprzem. Na ziemniakach u³o¿yæ cebulê z grzybami. Przykryæ pozosta³ymi ziemniakami, posypaæ sol± i pieprzem. Polaæ wywarem z grzybów i wstawiæ do gor±cego piekarnika na 30 minut.
¦mietanê wymieszaæ z m±k± i zalaæ ni± wierzch dania, zapiekaæ kolejne 30 minut.
Wprawdzie wstêpnej pracy jest sporo, ale sk³adniki mo¿na przygotowaæ poprzedniego dnia, a przed obiadem z³o¿yæ razem i wstawiæ do piekarnika. Danie jest ¶wietne równie¿ odgrzewane.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Zrazy z grzybami i ziemniakami

    Kolejny przepis nie dla dzieci Nie ma potrzeby, by najm³odsi jedli grzyby. Nie maj± one prawie ¿adnych walorów od¿ywczych, s± te¿ ciê¿kostrawne. Czêsto nawet te jadalne powoduj± zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. Nigdy nie ma te¿ stuprocentowej pewno¶ci, czy grzyb nadaje siê do jedzenia,