Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zimowy salad bar
Sk³adniki( boczek ,boczek ,chleb ,cukier ,cukier ,dynia ,groszek ,jajka ,jajka przepiórcze ,jogurt ,kukurydza ,marchewka ,oliwa ,oliwa ,pieprz ,s³onecznik ,sok z cytryny ,sól ,sól ,szpinak ,woda ,pieprz ):
- ugotowane jajka przepiórcze lub æwiartki jajek na twardo
- pra¿ony boczek(plasterki wêdzonego boczku u³ó¿ na rozgrzanej suchej patelni
- odlewaj t³uszcz
- a¿ boczek bêdzie rumiany i chrupi±cy)
- grzanki (nie¶wie¿e pieczywo pokrój w kostkê
- wymieszaj z oliw±
- sol± i pieprzem i wstaw do gor±cego piekarnika na 15 minut)
- kukurydza z puszki
- groszek mro¿ony krótko gotowany w wodzie z sol± i cukrem
- wst±¿ki marchewki krojone obieraczk± do warzyw
- li¶cie szpinaku
- kie³ki s³onecznika
- pra¿one pestki dyni - pestki dyni wsyp na gor±c± such± patelniê i pra¿ pod przykryciem na wolnym ogniu
- potrz±saj±c patelni±
- a¿ spuchn± i lekko ¶ciemniej± (bêd± strzelaæ!)
- oliwa
- sos jogurtowy (jogurt naturalny dopraw do smaku sol±
- pieprzem
- cukrem i sokiem z cytryny)
Przepis:

Sk³adniki ustaw w naczyniach na stole i zapro¶ dzieci, by same komponowa³y swoj± sa³atkê. Sk³adniki dowolnie mo¿na zmieniaæ, ale lepiej nie stawiaæ tego, czego nie powinny je¶æ.
Ja wybieram li¶cie szpinaku, pra¿one pestki dyni, pra¿ony boczek, grzanki i sos jogurtowy. Do sosu dodajê mielony kumin, z sosem mieszam li¶cie szpinaku i posypujê reszt± sk³adników.
Ja wybieram li¶cie szpinaku, pra¿one pestki dyni, pra¿ony boczek, grzanki i sos jogurtowy. Do sosu dodajê mielony kumin, z sosem mieszam li¶cie szpinaku i posypujê reszt± sk³adników.