Przepis na: Zimowy salad bar

Zgłoś błąd

Składniki( boczek , boczek , chleb , cukier , cukier , dynia , groszek , jajka , jajka przepiórcze , jogurt , kukurydza , marchewka , oliwa , oliwa , pieprz , słonecznik , sok z cytryny , sól , sól , szpinak , woda , pieprz ):

  • ugotowane jajka przepiórcze lub ćwiartki jajek na twardo
  • prażony boczek(plasterki wędzonego boczku ułóż na rozgrzanej suchej patelni
  • odlewaj tłuszcz
  • aż boczek będzie rumiany i chrupiący)
  • grzanki (nieświeże pieczywo pokrój w kostkę
  • wymieszaj z oliwą
  • solą i pieprzem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut)
  • kukurydza z puszki
  • groszek mrożony krótko gotowany w wodzie z solą i cukrem
  • wstążki marchewki krojone obieraczką do warzyw
  • liście szpinaku
  • kiełki słonecznika
  • prażone pestki dyni - pestki dyni wsyp na gorącą suchą patelnię i praż pod przykryciem na wolnym ogniu
  • potrząsając patelnią
  • aż spuchną i lekko ściemnieją (będą strzelać!)
  • oliwa
  • sos jogurtowy (jogurt naturalny dopraw do smaku solą
  • pieprzem
  • cukrem i sokiem z cytryny)

Przepis:

Zimowy salad bar
Składniki ustaw w naczyniach na stole i zaproś dzieci, by same komponowały swoją sałatkę. Składniki dowolnie można zmieniać, ale lepiej nie stawiać tego, czego nie powinny jeść.
Ja wybieram liście szpinaku, prażone pestki dyni, prażony boczek, grzanki i sos jogurtowy. Do sosu dodaję mielony kumin, z sosem mieszam liście szpinaku i posypuję resztą składników.