Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zimowy salad bar
Składniki( boczek ,boczek ,chleb ,cukier ,cukier ,dynia ,groszek ,jajka ,jajka przepiórcze ,jogurt ,kukurydza ,marchewka ,oliwa ,oliwa ,pieprz ,słonecznik ,sok z cytryny ,sól ,sól ,szpinak ,woda ,pieprz ):
- ugotowane jajka przepiórcze lub ćwiartki jajek na twardo
- prażony boczek(plasterki wędzonego boczku ułóż na rozgrzanej suchej patelni
- odlewaj tłuszcz
- aż boczek będzie rumiany i chrupiący)
- grzanki (nieświeże pieczywo pokrój w kostkę
- wymieszaj z oliwą
- solą i pieprzem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut)
- kukurydza z puszki
- groszek mrożony krótko gotowany w wodzie z solą i cukrem
- wstążki marchewki krojone obieraczką do warzyw
- liście szpinaku
- kiełki słonecznika
- prażone pestki dyni - pestki dyni wsyp na gorącą suchą patelnię i praż pod przykryciem na wolnym ogniu
- potrząsając patelnią
- aż spuchną i lekko ściemnieją (będą strzelać!)
- oliwa
- sos jogurtowy (jogurt naturalny dopraw do smaku solą
- pieprzem
- cukrem i sokiem z cytryny)
Przepis:
Składniki ustaw w naczyniach na stole i zaproś dzieci, by same komponowały swoją sałatkę. Składniki dowolnie można zmieniać, ale lepiej nie stawiać tego, czego nie powinny jeść.
Ja wybieram liście szpinaku, prażone pestki dyni, prażony boczek, grzanki i sos jogurtowy. Do sosu dodaję mielony kumin, z sosem mieszam liście szpinaku i posypuję resztą składników.
Ja wybieram liście szpinaku, prażone pestki dyni, prażony boczek, grzanki i sos jogurtowy. Do sosu dodaję mielony kumin, z sosem mieszam liście szpinaku i posypuję resztą składników.