Przepis na: Zimowy salad bar

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( boczek ,boczek ,chleb ,cukier ,cukier ,dynia ,groszek ,jajka ,jajka przepiórcze ,jogurt ,kukurydza ,marchewka ,oliwa ,oliwa ,pieprz ,s³onecznik ,sok z cytryny ,sól ,sól ,szpinak ,woda ,pieprz ):

  • ugotowane jajka przepiórcze lub æwiartki jajek na twardo
  • pra¿ony boczek(plasterki wêdzonego boczku u³ó¿ na rozgrzanej suchej patelni
  • odlewaj t³uszcz
  • a¿ boczek bêdzie rumiany i chrupi±cy)
  • grzanki (nie¶wie¿e pieczywo pokrój w kostkê
  • wymieszaj z oliw±
  • sol± i pieprzem i wstaw do gor±cego piekarnika na 15 minut)
  • kukurydza z puszki
  • groszek mro¿ony krótko gotowany w wodzie z sol± i cukrem
  • wst±¿ki marchewki krojone obieraczk± do warzyw
  • li¶cie szpinaku
  • kie³ki s³onecznika
  • pra¿one pestki dyni - pestki dyni wsyp na gor±c± such± patelniê i pra¿ pod przykryciem na wolnym ogniu
  • potrz±saj±c patelni±
  • a¿ spuchn± i lekko ¶ciemniej± (bêd± strzelaæ!)
  • oliwa
  • sos jogurtowy (jogurt naturalny dopraw do smaku sol±
  • pieprzem
  • cukrem i sokiem z cytryny)

Przepis:

Zimowy salad bar
Sk³adniki ustaw w naczyniach na stole i zapro¶ dzieci, by same komponowa³y swoj± sa³atkê. Sk³adniki dowolnie mo¿na zmieniaæ, ale lepiej nie stawiaæ tego, czego nie powinny je¶æ.
Ja wybieram li¶cie szpinaku, pra¿one pestki dyni, pra¿ony boczek, grzanki i sos jogurtowy. Do sosu dodajê mielony kumin, z sosem mieszam li¶cie szpinaku i posypujê reszt± sk³adników.

Zobacz inne przepisy