Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zimowy kurczak
Składniki( bulion ,cebula ,kurczak ,marchewka ,mąka ,olej ,por ,rozmaryn ,seler naciowy ,sok jabłkowy ,sól ):
- 2 kurze piersi
- odrobina mąki do obtoczenia
- cebula średniej wielkości
- biała część pora
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1 szklanka rosołu lub soku jabłkowego albo jednego i drugiego pół na pół
- olej do smażenia
- sól (dla dzieci powyżej roku)
- rozmaryn (niekoniecznie)
Przepis:

Cebulę i pora oczyść, pokrój na talarki i zeszklij na patelni, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso podziel na mniejsze części, oprósz mąką, podsmaż z obu stron na patelni i przełóż do naczynia z porem i cebulą. Marchew i łodygę selera oczyść, pokrój na plasterki i dołóż do pozostałych składników. Żaroodporne naczynie przykryj przykrywką i wstaw na ok. 50 min do rozgrzanego piekarnika.