Przepis na: Zimowy kurczak

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , cebula , kurczak , marchewka , mąka , olej , por , rozmaryn , seler naciowy , sok jabłkowy , sól ):

  • 2 kurze piersi
  • odrobina mąki do obtoczenia
  • cebula średniej wielkości
  • biała część pora
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1 szklanka rosołu lub soku jabłkowego albo jednego i drugiego pół na pół
  • olej do smażenia
  • sól (dla dzieci powyżej roku)
  • rozmaryn (niekoniecznie)

Przepis:

Zimowy kurczak
Cebulę i pora oczyść, pokrój na talarki i zeszklij na patelni, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Mięso podziel na mniejsze części, oprósz mąką, podsmaż z obu stron na patelni i przełóż do naczynia z porem i cebulą. Marchew i łodygę selera oczyść, pokrój na plasterki i dołóż do pozostałych składników. Żaroodporne naczynie przykryj przykrywką i wstaw na ok. 50 min do rozgrzanego piekarnika.

Zobacz inne przepisy