Przepis na: Ziemniaki po szwajcarsku (zapiekanka)

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , boczek , cebula , masło , olej , pieprz , sól , ziemniaki ):

  • 80 dag ziemniaków
  • 5 dag wędzonego surowego boczku lub bekonu
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Ziemniaki po szwajcarsku (zapiekanka)
Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Natłuść olejem lub masłem żaroodporne naczynie. Ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek (bekon), dodaj posiekaną cebulę i mieszając, trzymaj na ogniu aż do zeszklenia się cebuli. Dodaj ziemniaki, masło i pieprz, dokładnie wszystko wymieszaj. Wyłóż masę do przygotowanego naczynia. Zapiekaj pół godziny pod przykryciem, na kilka minut przed końcem zdejmij je.

Zobacz inne przepisy