Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ziemniaki po szwajcarsku (zapiekanka)
Składniki( bakłażan ,boczek ,cebula ,masło ,olej ,pieprz ,sól ,ziemniaki ):
- 80 dag ziemniaków
- 5 dag wędzonego surowego boczku lub bekonu
- cebula
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Natłuść olejem lub masłem żaroodporne naczynie. Ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek (bekon), dodaj posiekaną cebulę i mieszając, trzymaj na ogniu aż do zeszklenia się cebuli. Dodaj ziemniaki, masło i pieprz, dokładnie wszystko wymieszaj. Wyłóż masę do przygotowanego naczynia. Zapiekaj pół godziny pod przykryciem, na kilka minut przed końcem zdejmij je.