Przepis na: Ziemniaki po hiszpańsku

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , masło , olej , parmezan , pomidory , sól , ziemniaki ):

  • 8 sporych ziemniaków
  • 16 małych lub 8 średnich pomidorów
  • kilka łyżek tartego parmezanu
  • kilka łyżek tartej bułki
  • niecałe pół kostki masła (niekoniecznie)
  • sól
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Ziemniaki po hiszpańsku
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę. Ziemniaki obierz, umyj, osusz, umieść na blasze i posól, po czym włóż do piekarnika. Z małych pomidorów odkrój czubki, a większe przekrój na pół. Wybierz łyżeczką pestki. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, rozkrój je na połówki, ułóż na blasze, a na nich umieść pomidory (przeciętą częścią do góry). Każdy pomidor posyp parmezanem, tartą bułką, solą i połóż na to jeszcze wiórek masła. Zapiekaj ok. 15 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy