Przepis na: Ziemniaki po grecku (zapiekanka)
Zgłoś błąd
- pierwsza warstwa:
- 30-50 dag mielonego lub drobno posiekanego mięsa
- posiekana cebula
- 40 dag obranych ze skórki pomidorów (lub 2-4 łyżki koncentratu)
- ząbek czosnku
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
druga warstwa:
- 80 dag ziemniaków
- 2 łyżki masła
- szklanka śmietany
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki gałki
- muszkatołowej
- sól i pieprz
Przepis:
Mięso wraz z cebulą podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj pomidory (koncentrat), zmiażdżony czosnek, sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut (jeśli używasz koncentratu, to krócej). Przełóż masę do żaroodpornej salaterki. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Masło wraz ze śmietaną podgrzej w rondelku, dodaj ziemniaki, zmiażdżony czosnek, sól i przyprawy. Wymieszaj, po czym wyłóż na masę mięsną. Zapiekaj ok. 45 minut.