Przepis na: Ziemniaki po grecku (zapiekanka)

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cynamon , czosnek , czosnek , gałka muszkatałowa , gałka muszkatałowa , gałki , koncentrat pomidorowy , masło , masło , olej , pieprz , pieprz , pomidory , sól , sól , śmietana , ziemniaki ):

  • pierwsza warstwa:
  • 30-50 dag mielonego lub drobno posiekanego mięsa
  • posiekana cebula
  • 40 dag obranych ze skórki pomidorów (lub 2-4 łyżki koncentratu)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
    druga warstwa:
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • szklanka śmietany
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki
  • muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis:

Ziemniaki po grecku (zapiekanka)
Mięso wraz z cebulą podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj pomidory (koncentrat), zmiażdżony czosnek, sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut (jeśli używasz koncentratu, to krócej). Przełóż masę do żaroodpornej salaterki. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Masło wraz ze śmietaną podgrzej w rondelku, dodaj ziemniaki, zmiażdżony czosnek, sól i przyprawy. Wymieszaj, po czym wyłóż na masę mięsną. Zapiekaj ok. 45 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu