Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ziemniaki po francusku (zapiekanka)
Składniki( czosnek ,gałka muszkatałowa ,jajka ,masło ,olej ,pieprz ,sól ,śmietana ,ziemniaki ,zioła prowansalskie ,żółty ser ):
- 80 dag ziemniaków
- szklanka śmietany
- 2 jajka
- 10 dag twardego żółtego sera
- ząbek czosnku (niekoniecznie)
- 8 dag masła
- łyżeczka gałki muszkatołowej (lub łyżka ziół prowansalskich)
- sól i pieprz
- olej do natłuszczenia żaroodpornego naczynia.
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i roztartym czosnkiem. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Układaj w naczyniu warstwy ziemniaków, przesypując je startym serem, gałką muszkatołową (ziołami), pieprzem i solą. Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej tym potrawę. Wierzch posyp wiórkami masła. Zapiekaj bez przykrycia ok. 80 minut. Kilka minut przed wyjęciem z piecyka możesz posypać wierzch paroma łyżkami tartego sera. Śmietanę z jajami zastąpić możesz 2 szklankami mleka.