Przepis na: Ziemniaki po francusku (zapiekanka)

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , gałka muszkatałowa , jajka , masło , olej , pieprz , sól , śmietana , ziemniaki , zioła prowansalskie , żółty ser ):

  • 80 dag ziemniaków
  • szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • 8 dag masła
  • łyżeczka gałki muszkatołowej (lub łyżka ziół prowansalskich)
  • sól i pieprz
  • olej do natłuszczenia żaroodpornego naczynia.

Przepis:

Ziemniaki po francusku (zapiekanka)
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem i roztartym czosnkiem. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Układaj w naczyniu warstwy ziemniaków, przesypując je startym serem, gałką muszkatołową (ziołami), pieprzem i solą. Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej tym potrawę. Wierzch posyp wiórkami masła. Zapiekaj bez przykrycia ok. 80 minut. Kilka minut przed wyjęciem z piecyka możesz posypać wierzch paroma łyżkami tartego sera. Śmietanę z jajami zastąpić możesz 2 szklankami mleka.

Zobacz inne przepisy