Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ziemniaki po bułgarsku
Składniki( cebula ,czosnek ,liść laurowy ,natka pietruszki ,olej ,papryka ,pieprz ,pomidory ,sól ,ziemniaki ):
- 80 dag ziemniaków
- 2 czerwone lub pomarańczowe papryki
- 3 cebule
- 40 dag pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis:
Ziemniaki obierz, z papryki usuń gniazda nasienne, z pomidorów zdejmij skórki. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki lekko podsmaż na rozgrzanym w rondlu oleju, dodaj cebulę, paprykę, sól i przyprawy, wymieszaj i przesmażaj całość przez kilka minut. Dodaj pomidory i szklankę wody. Duś pod przykryciem mniej więcej przez 45 minut. Przed podaniem posyp natką.