Przepis na: Zielona zupa

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , groszek , jajka , masło , ziemniaki ):

  • garść mrożonego groszku lub brokułów
  • średni ziemniak (niekoniecznie)
  • łyżka ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka
  • łyżeczka masła

Przepis:

Zielona zupa
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. Możesz przygotować z tych składników także purée. Potrawę możesz zagęścić kleikiem ryżowym. Żeby ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, nałóż je łyżką do lodów. Obok możesz położyć np. łyżkę białego purée z pietruszki.

Zielona zupa - Zdjęcia

Zielona zupa - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu