Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zapiekanki z kajzerek drobiowe
Składniki( bułka ,gałka muszkatałowa ,indyk ,jajka ,kurczak ,masło ,mąka ,mleko ,pieprz ,sól ,szynka ,śmietana ):
- 3-4 kajzerki
- 15 dag mięsa z drobiu (gotowanego lub pieczonego) albo kilka plasterków szynki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- łyżka śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- jajko
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Bułeczki przekrój na pół, usuń z nich miąższ. Mięso pokrój na drobne kawałki. W rondelku rozgrzej na małym ogniu masło, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Cały czas mieszając, powoli wlej mleko i zagotuj. Dodaj śmietanę i mięso, posól, dopraw gałką i pieprzem. Zdejmij z ognia. Jajko ubij i mieszając, dodaj do sosu. Otrzymaną masą wypełnij bułeczki. Zapiekaj przez ok. 15 min, aż ciasto w bułeczkach stanie się chrupiące. Uwaga: masę do wypełniania bułeczek można sporządzać też z innymi dodatkami, np. gotowanymi warzywami (porami, marchewką z groszkiem), tartym żółtym serem, a dla starszych dzieci - z pieczarkami.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Zapiekanki z kajzerek drobiowe
Faktycznie doskonała dieta dla dzieci bezglutenowych:/! Brawa za kajzerki!!! Po prostu ręce opadją
-
Zapiekanki z kajzerek drobiowe
pyszne, zrobiłam z drobiem i pieczarkami, polecam. Zamiast masła dałam oliwę z pestek winogron, na wierzch po plasterku sera żółtego, polecam ;P