Przepis na: Zapiekanki z kajzerek drobiowe

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , gałka muszkatałowa , indyk , jajka , kurczak , masło , mąka , mleko , pieprz , sól , szynka , śmietana ):

  • 3-4 kajzerki
  • 15 dag mięsa z drobiu (gotowanego lub pieczonego) albo kilka plasterków szynki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • łyżka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • jajko

Przepis:

Zapiekanki z kajzerek drobiowe
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Bułeczki przekrój na pół, usuń z nich miąższ. Mięso pokrój na drobne kawałki. W rondelku rozgrzej na małym ogniu masło, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Cały czas mieszając, powoli wlej mleko i zagotuj. Dodaj śmietanę i mięso, posól, dopraw gałką i pieprzem. Zdejmij z ognia. Jajko ubij i mieszając, dodaj do sosu. Otrzymaną masą wypełnij bułeczki. Zapiekaj przez ok. 15 min, aż ciasto w bułeczkach stanie się chrupiące. Uwaga: masę do wypełniania bułeczek można sporządzać też z innymi dodatkami, np. gotowanymi warzywami (porami, marchewką z groszkiem), tartym żółtym serem, a dla starszych dzieci - z pieczarkami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy