Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zapiekanka z serka homogenizowanego i makaronu
Składniki( bułka tarta ,cukier ,cytryna ,esencja waniliowa ,jajka ,makaron ,masło ,rodzynki ,serek homogenizowany ,sól ,śmietana ):
- 20 dag makaronu (nitki lub krajanka)
- sól
- 3 jajka
- szklanka twarogu i pół szklanki śmietany lub półtora opakowania twarożku homogenizowanego
- 4 łyżki cukru
- esencja waniliowa lub łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- ćwierć kostki masła
- 2 łyżki bułki tartej do posypania żaroodpornego naczynia
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Ugotuj makaron, odcedź, wymieszaj z dwiema łyżkami masła. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, zapach, na koniec rodzynki. Wymieszaj wszystko z makaronem, włóż do żaroodpornego naczynia i polej z wierzchu resztą roztopionego masła (możesz przedtem posypać bułką tartą). Zapiekaj około 40 minut. Uwaga: potrawa będzie bardziej wykwintna, jeśli osobno ubijesz z białek pianę i dodasz do masy tuż przed włożeniem do piecyka.