Przepis na: Zapiekanka z serka homogenizowanego i makaronu

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , cytryna , esencja waniliowa , jajka , makaron , masło , rodzynki , serek homogenizowany , sól , śmietana ):

  • 20 dag makaronu (nitki lub krajanka)
  • sól
  • 3 jajka
  • szklanka twarogu i pół szklanki śmietany lub półtora opakowania twarożku homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru
  • esencja waniliowa lub łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • ćwierć kostki masła
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania żaroodpornego naczynia

Przepis:

Zapiekanka z serka homogenizowanego i makaronu
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Ugotuj makaron, odcedź, wymieszaj z dwiema łyżkami masła. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, zapach, na koniec rodzynki. Wymieszaj wszystko z makaronem, włóż do żaroodpornego naczynia i polej z wierzchu resztą roztopionego masła (możesz przedtem posypać bułką tartą). Zapiekaj około 40 minut. Uwaga: potrawa będzie bardziej wykwintna, jeśli osobno ubijesz z białek pianę i dodasz do masy tuż przed włożeniem do piecyka.

Zobacz inne przepisy