Przepis na: Zapiekanka z sera i makaronu
Zgłoś błąd
- 25 dag makaronu (wstążki
- krajanka
- kokardki)
- 25 dag twarożku
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jabłka (lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego czy jabłkowego)
- skórka otarta ze sparzonej cytryny
- sól
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania żaroodpornego naczynia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Makaron ugotuj (na twardawo) w lekko osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z łyżką masła. Jajka utrzyj z cukrem, domieszaj twarożek, mleko, roztopioną resztę masła, obrane i starte na grubej tarce jabłka (lub sok), startą skórkę z cytryny. Można też, i tak jest najszybciej, zmiksować jajka z cukrem, twarożkiem, mlekiem i masłem, po czym dodać utarte jabłka. Masę wymieszaj z makaronem, włóż do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj około 40 minut, aż wierzch się zrumieni. Ponieważ najsmaczniejsza jest właśnie ta skorupka z wierzchu, dobrze jest używać naczynia o możliwie dużej powierzchni.