Przepis na: Zapiekanka z porów (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , jajka , jajka , jajka przepiórcze , kasza kukurydziana , masło , mąka kukurydziana , mleko , por , żółty ser ):

  • 7-8 średnich porów
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1-2 jajek (albo 4-6 jajeczek przepiórczych)
  • szklanka mleka
  • 15 dag żółtego sera
  • tarta bułka bezglutenowa lub drobna kaszka kukurydziana do wysypania naczynia

Przepis:

Zapiekanka z porów (bez glutenu)
Pory przetnij wzdłuż, umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj 10 min, odsącz. Mąkę rozgrzej na patelni, dodaj masło, powoli dolewaj zimne mleko. Zagotuj i lekko przestudź. Do sosu dodaj utarty żółty ser, sól, na końcu jajka. Żaroodporną miskę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką bezglutenową albo kaszką, ułóż pory, zalej sosem, na wierzchu ułóż kawałki masła. Piecz w 200°C przez 20 minut.

Zobacz inne przepisy