Zobacz inne przepisy
Przepis na: Zapiekanka z porów (bez glutenu)
Składniki( bułka tarta ,jajka ,jajka ,jajka przepiórcze ,kasza kukurydziana ,masło ,mąka kukurydziana ,mleko ,por ,żółty ser ):
- 7-8 średnich porów
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki kukurydzianej
- 1-2 jajek (albo 4-6 jajeczek przepiórczych)
- szklanka mleka
- 15 dag żółtego sera
- tarta bułka bezglutenowa lub drobna kaszka kukurydziana do wysypania naczynia
Przepis:

Pory przetnij wzdłuż, umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj 10 min, odsącz. Mąkę rozgrzej na patelni, dodaj masło, powoli dolewaj zimne mleko. Zagotuj i lekko przestudź. Do sosu dodaj utarty żółty ser, sól, na końcu jajka. Żaroodporną miskę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką bezglutenową albo kaszką, ułóż pory, zalej sosem, na wierzchu ułóż kawałki masła. Piecz w 200°C przez 20 minut.