Przepis na: Zapiekanka z mięsa i ziemniaków

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cynamon , czosnek , gałka muszkatałowa , koncentrat pomidorowy , masło , mąka , mięso , mleko , olej , pieprz , sól , sól , wołowina , ziemniaki ):

  • 60 dag ziemniaków (10 małych)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • sól
    masa mięsna:
  • 1 kg mielonej lub drobno siekanej wołowiny
  • duża cebula drobne posiekana
  • łyżka mąki
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 2 zmiażdżone żabki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Zapiekanka z mięsa i ziemniaków
Masa: Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z cebulą, aż się zrumieni. Wsyp mąkę, dodaj przecier (lub pomidory bez skórki), doprowadź do wrzenia i przykryj. Podgrzewaj jeszcze 30 min, od czasu do czasu mieszając. Posól, wrzuć czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj tak, by łatwo dały się rozgnieść. Odcedź i rozetrzyj na puree z mlekiem i połową masła. Posól. Połowę mięsnej mieszaniny włóż do żaroodpornego naczynia i przykryj masą ziemniaczaną. Na wierzchu połóż resztę masła w kilku kawałeczkach. To danie możesz też podać dzieciom, jeśli przypuszczasz, że nie będą chciały jeść papryki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Zapiekanka z mięsa i ziemniaków

    Bardzo ciekawy przepis, niestety wyraznie brakuje mu czegos na koncu. Rozumiem ze zapiekamy calosc w piekarniku - ale jak dlugo? i w jakiej temperaturze?