Przepis na: Zapiekanka z kaszy jaglanej, mięsa i cebuli (bez glutenu)
Zgłoś błąd
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody (lub wywaru z warzyw)
- łyżka masła
- 25 dag mielonego lub drobno posiekanego mięsa - gotowanego
- pieczonego albo podsmażonego
- 2 cebule (drobno posiekane lub pokrojone w talarki)
- ulubione przyprawy do mięsa
- sól i pieprz
- olej do smażenia i natłuszczenia żaroodpornego naczynia
na wierzch:
- 2 łyżki masła
- pół szklanki tartego żółtego sera (niekoniecznie)
Przepis:
Kaszę sparz wrzątkiem, odcedź. W garnku zagotuj osoloną wodę lub wywar z dodatkiem masła. Wsyp kaszę, mieszaj do zagotowania. Trzymaj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem lub masłem. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i przełóż na talerz. Ugotowaną kaszę podziel na cztery części. Pierwszą część przełóż na dno naczynia, połóż na niej połowę cebuli. Przykryj cebulę drugą warstwą kaszy, następnie wyłóż posolone i przyprawione mięso. Przykryj mięso kaszą, potem daj drugą część cebuli i znowu kaszę. Wierzch posyp wiórkami masła i ew. tartym żółtym serem. Zapiekaj ok. 20 min, aż góra się przyrumieni. Podawaj z dodatkiem sosu (np. pomidorowego). Nie musisz robić warstwowej zapiekanki. Możesz po prostu wymieszać gorącą kaszę z cebulą i mięsem, doprawić solą i przyprawami, a po wierzchu posypać wiórkami masła i serem i zapiec. Zamiast mięsa (lub dodatkowo) możesz użyć drobno posiekanej lub utartej na grubej tarce włoszczyzny (bez kapusty) albo innych warzyw. Przed dodaniem do zapiekanki trzeba je posolić i dusić na oleju (z odrobiną wody) do zmięknięcia. Duszone warzywa możesz też zalać dwiema szklankami wrzątku, wsypać surową kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza stanie się miękka. Pod koniec gotowania trzeba kilka razy potrawę zamieszać. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, pęczakiem lub kaszą jęczmienną (ale dwie ostatnie wersje dla alergika się nie nadają).